Săptămâna trecută, Institutul Sloan Kettering de Cercetare Oncologică a publicat noi informații în cadrul unui studiu clinic asupra cancerului pancreatic. „Rezultatele sunt încurajatoare”, a declarat Vinod Balachandran, doctorul coordonator al studiului. Cercetătorii au determinat că vaccinul bazat pe ARN mesager reduce semnificativ recidivarea cancerului.
Cu o rata de mortalitate de 90% la 5 ani de la diagnosticare, cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive complicații oncologice. Deși tratamentele tradiționale pot fi eficiente, cancerul pancreatic tinde să remită în 3 ani de la operație. Astfel, cercetătorii americani concluzionează că, la 3 ani de la începerea tratamentului combinat cu o singura doză de medicament imunoterapeutic, opt doze de vaccin mARN și chimioterapie standard, riscul de recidivare scade semnificativ.
Conform Institutului de Cercetare Oncologică Sloan Kettering, succesul vaccinului se datorează abilității sale de a stimula sinteza celulelor T, cu rol în mecanismele imune anti-cancerigene. Așadar, vaccinul se deosebește de tratamentele oncologice tradiționale, care funcționează doar prin amplificarea răspunsurilor imune deja existente ale pacientului. Mai mult decât atât, rezultatele favorabile sunt fundamentale pentru avansarea cercetării în domeniu, întrucât cancerul pancreatic are mai puține mutații decât celelalte forme de boli oncologice, așa că nu determină răspunsuri imune puternice, în mod natural.
La momentul actual, cea de-a doua fază a studiului clinic este în desfășurare, testând eficacitatea vaccinului pe un eșantion mai mare de pacienți.
Dr. Vinod Balachandran, coordonatorul studiului, a declarat că pandemia COVID-19 a reprezentat o oportunitate de cercetare în domeniul vaccinurilor anti-cancer. Prin colaborarea cu BioNTech – compania de biotehnologie care a dezvoltat, în parteneriat cu Pfizer, unul dintre vaccinurile anti-COVID – și Genentech, asociații au făcut avansuri considerabile, determinând că imunoterapia este singura alternativă viabilă la tratamentul cancerului pancreatic.
Primul pas în obținerea vaccinului este extracția chirurgicală a tumorii. Ulterior, aceasta este analizată genetic pentru a depista până la 20 de mutații cu probabilitate semnificativă de a determina apariția cancerului pancreatic. Astfel, dozele de vaccin sunt create individual și funcționează strict pe pacientul de la care s-a prelevat proba biologică.
Deși domeniul vaccinurilor anti-cancerigene este încă în faza incipientă, avansurile de săptămâna trecută par promițătoare pentru viitorul medicinei oncologice.
Foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI:
Focar de infecție în Republica Democratică Congo – un VIRUS NECUNOSCUT a ucis peste 50 de oameni