Bill Gates a anunțat un plan de a-și accelera donațiile filantropice în următorii 20 de ani și de a închide complet Fundația Gates în 2045.
Miliardarul în vârstă de 69 de ani, co-fondator al Microsoft și filantrop, a promis joi că va renunța la aproape întreaga sa avere personală în următoarele două decenii și a spus că o parte din cei mai săraci oameni din lume vor primi aproximativ 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundației sa, într-un moment în care Guvernele din întreaga lume reduc ajutorul internațional.
„Oamenii vor spune o mulțime de lucruri despre mine când voi muri, dar vreau să fiu sigur că ‘a murit bogat’ nu o să fie unul dintre ele”, a scris Gates într-o postare pe site-ul său. „Sunt prea multe probleme urgente de rezolvat pentru ca eu să păstrez resursele care ar putea fi folosite pentru a ajuta oamenii.”
De asemenea, Bill Gates l-a atacat pe Elon Musk, cel mai bogat om din lume și o figură cheie în Administrația președintelui Donald Trump, acuzându-l că „ucide cei mai săraci copii din lume” cu reduceri uriașe ale bugetului de ajutor al Statelor Unite.
„Imaginea celui mai bogat om din lume care ucide cei mai săraci copii din lume nu este una frumoasă”, a declarat Gates pentru Financial Times.
Departamentul de Eficiență Guvernamentală condus de Musk a dus la decimarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care a oferit anterior miliarde de dolari în finanțare pentru o gamă foarte largă de ajutoare, de la vaccinuri pentru copii la asistență alimentară de urgență.
Bill Gates a spus că reducerile au fost atât de bruște încât alimente și medicamente care puteau salva au ajuns să expire în depozite, și ar putea provoca reapariția unor boli precum rujeola, HIV și poliomielita. Acum ceva timp, Gates și Musk împărtășeau aceeași viziune asupra rolului bogaților în a da bani, dar de atunci s-au ciocnit de mai multe ori.
Gates a spus că accelerează planurile de a-și renunța la avere și de a închide Fundația Gates pe 31 decembrie 2045.
Gates a spus că motivul pentru accelerarea cheltuielilor este de a avea un impact maxim, cu potențialul de a găsi soluții o dată pentru totdeauna, cum ar fi eradicarea poliomielitei și vindecarea HIV.
„Ne oferă claritate”, a spus el. „Vom avea mult mai mulți bani pentru că cheltuim pe parcursul a 20 de ani, spre deosebire de a face un efort de a fi o fundație perpetuă”.
Într-o critică a modului în care Trump a decis reducerea ajutoarelor după revenirea la putere în ianuarie, Gates a spus că vrea să ajute la oprirea cazurilor de nou-născuți, copii și mame care mor din cauze care pot fi prevenite, să pună capăt bolilor precum poliomielita, malaria și rujeola și să reducă sărăcia.
„Nu este clar dacă cele mai bogate țări din lume vor continua să apere cei mai săraci oameni din lume”, a adăugat Gates, menționând tăierile în ajutorul oferit de donatorii importanți, inclusiv Marea Britanie și Franța, alături de Statele Unite, cel mai mare donator din lume.
Gates a spus că, în ciuda buzunarelor adânci ale fundației, progresul nu ar fi posibil fără sprijinul Guvernelor. Gates a lăudat răspunsul la reducerile de ajutor în Africa, unde unele Guverne au realocat bugete, dar a spus că, de exemplu, poliomielita nu va fi eradicată fără finanțare americană.
Gates a făcut anunțul la cea de-a 25-a aniversare a fundației. Fundația a fost înființată de Bill și soția sa, Melinda French Gates, în 2000, iar mai târziu li s-a alăturat investitorul Warren Buffett.
„Am parcurs un drum lung de când eram doar un copil și am început o companie de software cu prietenul meu din gimnaziu”, a spus el.
De la înființare, fundația a donat 100 de miliarde de dolari, ajutând la salvarea a milioane de vieți și sprijinind inițiative precum grupul de vaccinuri Gavi și Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.
Fundația se va închide după ce va cheltui aproximativ 99% din averea personală a lui Bill Gates, a mai spus miliardarul.
Fondatorii se așteptau inițial ca fundația să își încheie activitatea în la câteva decenii după moartea lor.
Gates, a cărui avere este evaluată la aproximativ 108 miliarde de dolari, se așteaptă ca fundația să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2045, cifra finală depinzând de piețe și inflație.
Fundația, un jucător uriaș în domeniul sănătății globale, cu un buget anual care va ajunge la 9 miliarde de dolari până în 2026, s-a confruntat cu critici pentru puterea și influența sa uriașă în domeniu, inclusiv la Organizația Mondială a Sănătății. Gates însuși a fost, de asemenea, ținta teoriilor conspirației, în special în timpul pandemiei de COVID-19.
În ultimele luni, Gates a vorbit cu Donald Trump de mai multe ori despre importanța investițiilor continue în sănătatea globală.
„Sper că alți oameni bogați se gândesc cât de mult pot accelera progresul pentru cei mai săraci din lume dacă își cresc ritmul și amploarea donațiilor lor, pentru că este o modalitate de a da ceva înapoi societății”, a scris Gates.
Gates intenționează să le lase moștenire copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa. El a spus că este un susținător al unui impozit puternic pe proprietate pentru a preveni „bogăția dinastică” și al „impozitării mult mai progresive”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: