Ți s-a întâmplat să te trezești în toiul nopții și nu mai poți adormi? Dacă răspunsul este da, atunci trebuie să știi că există o metodă simplă, recomandată de psihologi, prin care poți să adormi la loc rapid. Este vorba despre o propoziție formată din doar patru cuvinte, care poate calma gândurile și readuce somnul.
Mulți oameni se confruntă cu treziri nocturne, mai ales în jurul orei 3 dimineața, și nu reușesc să adoarmă la loc. Psihologii numesc acest fenomen „vârtejul mental de la miezul nopții” – o stare în care mintea devine extrem de activă, începând să analizeze griji, probleme sau întâmplări din timpul zilei.
Psihologul american Jeffrey Bernstein a explicat, într-un articol publicat pe psychologytoday.com, că există un truc simplu și eficient care te poate ajuta să adormi la loc.
Soluția? Repetarea unei propoziții formate din patru cuvinte: „Gândul acesta poate aștepta.”
„De ani de zile le ofer clienților mei această frază. Este scurtă, blândă, dar fermă, și funcționează ca o graniță între tine și valul de gânduri care te cuprind în miez de noapte. Nu trebuie să le rezolvi, nici să le reprimi. Le amâni, pur și simplu”, spune Bernstein, potrivit Fanatik.
Această propoziție este eficientă pentru că nu neagă gândul și nici nu creează conflict cu propriile emoții, ci le recunoaște și le „programează” pentru mai târziu.
Potrivit psihologului, în timpul nopții, creierul nostru este mai sensibil la senzația de urgență, iar dacă ne concentrăm pe probleme, riscăm să alimentăm insomnia cu anxietate și adrenalină.
Pentru a spori eficiența metodei, propoziția poate fi rostită în gând, sincronizată cu o respirație lentă și profundă. Repetarea acesteia ajută la relaxare și la recalibrarea atenției către odihnă.
Un alt exercițiu propus de Bernstein este unul de vizualizare: imaginează-ți un „borcan al gândurilor” în care îți pui grijile și apoi închizi capacul.
Dacă acele gânduri sunt cu adevărat importante, le poți redeschide dimineața.
Această practică reduce presiunea de a găsi soluții imediat, în toiul nopții, și îți dă permisiunea psihologică de a te odihni.