China speră că „un acord de pace echitabil, durabil și obligatoriu, care să fie acceptat de toate părțile implicate”, ar putea fi încheiat prin dialog, i-a spus Xi omologului său rus Vladimir Putin în timpul unei discuții la ceai de la Moscova joi, potrivit agenției de presă Xinhua.
Xi nu a detaliat cum ar trebui să arate un eventual acord, dar comentariul pare a fi prima dată când liderul chinez a conturat personal principiile unui acord care să pună capăt războiului, conform Bloomberg.
Remarcile sale sunt ecoul unei declarații din martie a ministrului de Externe Wang Yi, care a afirmat că toate părțile implicate în conflict doresc un „acord de pace echitabil și durabil, care să fie obligatoriu și acceptat de toți”.
În februarie 2023, China a prezentat un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, însă aliații Kievului au respins rapid proiectul, care ar fi pus capăt sancțiunilor impuse Moscovei, lăsând în același timp trupele ruse pe teritoriul ucrainean.
De atunci, însă, comentariile președintelui american Donald Trump cu privire la război au indicat că acesta ar putea fi deschis unor concesii similare față de Moscova.
Xi se află într-o vizită de patru zile la Moscova, în contextul în care Rusia marchează cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Liderul brazilian Luiz Inacio Lula de Silva și prim-ministrul slovac Robert Fico se numără printre liderii din peste 20 de țări care i se alătură lui Putin la parada anuală de Ziua Victoriei din 9 mai din Piața Roșie din Moscova.
Vizita marchează cea de-a 11-a călătorie a lui Xi în Rusia de când a devenit președinte al Chinei. Xi și Putin s-au întâlnit de peste 40 de ori în diferite ocazii de-a lungul anilor.
Remarcile lui Xi vin, de asemenea, după ce Trump a declarat că ar fi ceva „natural” ca el să ceară ajutorul Chinei pentru o înțelegere între Ucraina și Rusia.
Într-o postare pe rețelele de socializare, liderul american a cerut o încetare a focului de 30 de zile pentru a deschide calea discuțiilor, amenințând că va impune sancțiuni suplimentare dacă armistițiul este încălcat.
China și SUA vor purta discuții în acest weekend la Geneva. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, se vor întâlni cu reprezentantul economic principal al Beijingului, He Lifeng, ceea ce ar putea deschide calea pentru discuții comerciale mai ample.
În timp ce Administrația Trump se gândește dacă să reducă semnificativ taxele comerciale, oficialii de la Beijing au fost mai rezervați, solicitând SUA să anuleze taxele unilaterale asupra bunurilor chineze.
Guvernul lui Xi a încercat recent să repare legăturile cu UE, poziționându-se ca un partener mai de încredere, în timp ce Trump se îndepărtează de bloc.
Beijingul și Bruxellesul au eliminat restricțiile privind schimburile reciproce, în timp ce Xi a cerut la începutul acestei săptămâni ca cele două părți să „gestioneze în mod corespunzător” diferențele și să se opună împreună „intimidării unilaterale”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: