Într-o ediție transmisă live de Gândul a emisiunii Realități Cosmice, Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spațiu, a vorbit despre cum e să fii cosmonaut. În dialogul purtat cu jurnalistul H.D. Hartmann, Prunariu a vorbit despre reacția soției și schimbarea din cadrul familiei sale. Urmărește aici, integral, emisiunea lui HD Hartmann.
În dialog cu H.D. Hartmann, Prunariu a vorbit despre schimbările din propria sa familie, odată cu acceptarea antrenamentului de cosmonaut. Acesta mărturisește că timpul său a fost limitat și nu mai petrecea destul timp cu familia. Plecând dimineața la ora 8:00, cosmonautul petrecea o bună parte din zi antrenându-se.
„Se măritase cu un tânăr inginer de aviație. Ba nu, cu un student. Eram studenți amândoi și sperăm să ducem o viață bună, să lucrăm la o fabrică de avioane sau la un institut. Totul era bine stabilit în mintea noastră până când am fost selecționat. Desigur, a schimbat ceva în familie. S-au schimbat multe lucruri. În primul rând, tot procesul acesta de antrenament era solicitant și foarte riguros ca program. Deci a schimbat puțin paradigma familiei, adică nu mai fugeam la prânz, la masă, acasă, nu mai jucam un șah sau ceva. La serviciu plecam dimineața la 8:00-8:30, la nouă începeam programul acolo, după luam micul dejun în Centrul de pregătire al cosmonauților, care era organizat ca unitate militară. Prânzul tot acolo și vedeam seara acasă, pe la ora 18:00. Făceam 5min pe jos, treceam două garduri, mă rog, vorba vine, și intram în bloc. Totuși, programul acesta a schimbat anumite lucruri în raportarea noastră la viața de zi cu zi. Normal că abia așteptam să vin acasă să mă joc cu copiii. Erau mici. Ei erau influențați de mediul în care trăiau acolo. I-am dat la grădiniță acolo. A fost un avantaj enorm că au învățat o limbă străină, că se certau între ei în acea limbă străină, pe care ulterior a uitat-o. Toată acea experiență și-a spus cuvântul și asupra lor. Au trăit într-un mediu care li se părea foarte familiar, un mediu în care spuneau «tatăl meu a plecat ieri în delegație în spațiul cosmic». Ai mei au realizat-o ca pe un fapt divers, un fapt foarte obișnuit. Nu puteau să realizeze la vârsta aceea dificultăți, racheta, probleme. Deci fantezia aceasta era în mintea lor. Când s-au întors, i-am dat la grădiniță în România și au început să-i întreb pe colegi: «tatăl tău a plecat în delegația în spațiul cosmic?». O întrebare, două întrebări, trei… Până când ne-a chemat educatoarea la grădiniță și ne-a spus: «Să știți, domnule, spuneți-le, totuși, copiilor că dumneavoastră sunteți altceva. Ați fost acolo… Aici, nimeni nu știe nimic de pe spațiul cosmic.». Bine, s-au adaptat copiii până la urmă.”, a declarat Prunariu.