Prima pagină » Actualitate » Profesorul Dan C. Vodnar explică cea mai bună metodă de a prepara CARNEA: grătar vs. microunde. „Să fim atenți la modalitatea în care pregătim”

Profesorul Dan C. Vodnar explică cea mai bună metodă de a prepara CARNEA: grătar vs. microunde. „Să fim atenți la modalitatea în care pregătim”

Profesor Dan C. Vodnar, expert de renume la nivel internațional, în domeniul alimentației, a fost invitatul jurnalistului Adrian Artene într-o nouă ediție a podcastului „Altceva”, unde a vorbit despre metodele de preparare a cărnii și care dintre ele reprezintă opțiunea cea mai sănătoasă.

Profesorul Dan C. Vodnar, expert evaluator al Comisiei Europene și specialist în domeniul alimentației, a analizat în podcastul „Altceva, cu Adrian Artene”, metodele de preparare ale cărnii și a prezentat beneficiile, dar și dezavantajele pentru sănătatea organismului.

Potrivit expertului, prăjirea cărnii este unul dintre cele mai puțin recomandate moduri de pregătire a cărnii, din cauza compușilor formați, în timpul procesului. La polul opus se află gătirea la abur, care păstrează nutrienții alimentului.

„Practic, gătirea la abur este o gătire, în general, care e lentă și aburii respectivi de la partea inferioară a recipientului, apa este fiartă, se transformă în aburi, aburi practic merg la partea superioară acolo unde se regăsește alimentul și se pun acești vapori de apă sub forma unor mărgele, care transferă căldura înspre aliment și reușesc practic să gătească acel aliment.

Însă aici marele avantaj este că acei vapori de apă nu ajung la temperatură de fierbere, se păstrează undeva la 90°, prin urmare nutrienții sunt mult mai bine păstrați prin această tehnică de de gătire.”, a explicat Dan C. Vodna

Profesorul a argumentat că principalele motive pentru care mulți tind  să prefere carnea prăjită sunt gustul și aroma foarte intense, pe care le capătă alimentul prin această metodă de preparare. Dan C. Vodna oferă și un „truc” mai sănătos de a pregăti carnea prăjită, fără să facem rabat de la gust.

„Alimentele care sunt prăjite sunt alimente care produc reacții de gust, sunt compușii aceia bruni care sunt odată compuși care dau și aspectul, culoarea, dar totodată și gustul. Prăjirea poate fi o tehnică de gătire pe care să o utilizăm, dar foarte rar, din punctul meu de vedere.

Dacă chiar dorim la un moment dat să mâncăm o bucată de carne prăjită, bine ar fi înainte să ori s-o fierbem, ori s-o trecem prin gătit la abur, ori să o punem în cuptor și la final să o rumenim numai, adică să-i dăm acea poleială de care papilele noastre gustative au nevoie. N-aș merge pe o prăjire în totalitate cu atâția compuși care se formează în timpul procesului de prăjire. Dacă totuși dorim să prăjim și nu avem altă opțiune că e sezonul grătarelor și al micilor, bine ar fi întotdeauna să contrabalansăm un grătar cu o salată bogată în antioxidanți.”, a adăugat Dan C. Vodnar.

În ceea ce privește prepararea cărnii la grătar, una dintre cele mai populare metode, profesorul Dan C. Vodnar sfătuiește utilizarea unui grătar „închis” cu capac. Acesta mai subliniază de asemenea, că cel mai sănătos gătirea cărnii atunci când cărbunii mocnesc, ci nu atunci când arde flacăra.

„Grătarul, adică cărbunii să fie în primul rând mocniți, adică să nu aibă flacără. Cam la 10cm înălțime să fie grătarul, adică acel dispozitiv pe care noi punem carnea, și, bine ar fi, să fie un grătar închis care știți produce căldură și căldura este cea care denaturează proteinele, se scurge grăsimea pe cărbuni, practic cărbunii respectiv ard grăsimea, substanțele de aromă sunt antrenate de către căldură și vin înapoi și se atașează pe suprafața bucății de carne. Și în felul acesta am putea să facem un grătar ușor mai sănătos.

Nu vreau să spun că greșim dacă mâncăm grătare, doar că ar trebui să le facem foarte mare atenție. Adică niciodată expusă la flacără, adică nu în bătaia flăcării, ci pur și simplu să fim atenți la modalitatea în care le pregătim, în care facem acel grătar și întotdeauna să o asezonăm cu o salată bogată în antioxidanți.”, a mai menționat expertul.

Referitor la metoda cuptorului cu microunde, expertul atrage atenția că nu este potrivită pentru pentru gătirea cărnii, ci mai degrabă pentru încălzirea alimentelor.

„Acuma gătitul în la microunde nu este neapărat o tehnică care-i așa comună în viețile noastre. În general utilizăm strict la încălzit, deși sunt studii care demonstrează, pentru că în cuptorul cu microunde nu atinge mai mult de 100°C, că sunt nutrienți care se păstrează mult mai bine într-un aliment dacă este gătit în cuptorul cu microunde versus un aliment care este de exemplu fier sau e gătit sub o altă tehnică.

Dar și aici nu poți să gătești o carne cu aceeași texturi la cuptorul cu microunde. Ești limitat la ceea ce ai putea găti în interior. Știu că la un moment dat am făcut un experiment cu copiii acasă, în care le-am făcut un chec în trei min, adică o bucată de pandișpan în trei minute la cuptorul cu microunde. Este o variantă foarte bună pentru a încălzi alimentele.”, a precizat profesorul Dan C. Vodnar.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »