Prima pagină » Actualitate » ANPC a găsit nereguli în 250 de azile/Bătrânii erau ținuți în mizerie și erau tratați cu medicamente expirate

ANPC a găsit nereguli în 250 de azile/Bătrânii erau ținuți în mizerie și erau tratați cu medicamente expirate

Peste 250 de azile pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, inclusiv minori, funcționau în „condiții inacceptabile”, potrivit inspectorilor ANPC care au verificat entitățile, împreună cu DGASPC, AJPIS, SICE, Jandarmerie, Prefectura Ilfov și MAI. 
O serie de controale ANPC, derulate în colaborare cu mai multe instituții ale statului, au scos la iveală situații greu de imaginat. Inspectorii ANPC au relatat că au avut de-a face cu azile care funcționau într-o „locație ilegală, iar normele de siguranță și igienă au fost încălcate flagrant.”
„Principalele nereguli constatate au fost:
•Bucătării mizerabile: frigidere murdare, cu chedere rupte, vase nespălate, ustensile neconforme, alimente fără termen de valabilitate și fără elemente de identificare.
•Dormitoare inadecvate: paturi deteriorate, saltele neigienizate, perne fără huse și mobilier în stare deplorabilă.
•Băi neigienizate: mucegai, obiecte sanitare nefuncționale, prize defecte.
•Alimente păstrate incorect: nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare (carne, ciocolată, ketchup, maioneză).
•Produse expirate: suplimente alimentare și materii prime cu DDM depășită”, după cum reiese din comunicatul celor de la ANPC.
De asemenea, președintele Protecției Consumatorului, Cristian Popescu Piedone, ne-a relatat că a avut de-a face, pe parcursul acestor controale chiar de situații tragice, soldate cu moartea unei persoane.
„Un caz tragic a avut loc la Persoana Fizică Autorizată Ș. S., unde, la inițierea acțiunii de control, acesta a refuzat accesul agenților ANPC și a împiedicat verificările, cerând intervenția Poliției prin apel la 112. După aproximativ 60 de minute, cu ajutorul agenților MAI, s-a reușit accesul în locație. A fost identificat un număr de 11 vârstnici în condiții de îngrijire extrem de precare.
În ciuda solicitărilor autorităților, nu au fost prezentate documente care să ateste legalitatea funcționării spațiului.
La momentul controlului, s-a constatat că PFA Ș. S. a pus la dispoziție un contract cu un beneficiar de servicii medicale, însă acesta a invocat că oferă doar servicii medicale, iar ancheta este în curs de desfășurare de către DSP.
Este extrem de grav faptul că S.Ș. a relocat ilegal 7 dintre cei 11 vârstnici, nerespectând deciziile autorităților și standardele minime de îngrijire. Unul dintre acești pacienți a decedat în drum spre spital, după ce a fost apelată ambulanța, iar decesul a fost raportat autorităților, ceea ce a dus la o anchetă în desfășurare.
De asemenea, autoritățile competente au dispus relocarea urgentă a celor 11 pacienți încă din 15 februarie, dar nerespectarea acestor măsuri a condus la tragedii. În urma verificărilor, a fost confirmat faptul că activitatea de îngrijire a persoanelor vârstnice din această locație era ilegală, iar normele de siguranță și igienă au fost încălcate flagrant.
Această tragedie subliniază importanța respectării legislației în domeniul îngrijirii persoanelor vulnerabile și arată cât de grav poate afecta nerespectarea reglementărilor autorităților competente. Îndemnăm toate instituțiile responsabile să intensifice controalele și să prevină astfel de tragedii.”
ANPC continuă să monitorizeze aceste unități, iar nerespectarea deciziilor autorităților poate avea consecințe grave pentru siguranța și sănătatea persoanelor aflate în grijă, se mai arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI:
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »