Prima pagină » Actualitate » Poliția olandeză a trimis doi agenți sub acoperire să „cumpere” tezaurul dacic furat. Câți bani vor hoții pentru brățări și coiful de la Coțofenești

Poliția olandeză a trimis doi agenți sub acoperire să „cumpere” tezaurul dacic furat. Câți bani vor hoții pentru brățări și coiful de la Coțofenești

Poliția olandeză a trimis doi agenți sub acoperire să „cumpere” tezaurul dacic furat. Câți bani vor hoții pentru brățări și coiful de la Coțofenești

Conducerea poliției olandeze ar fi trimis doi agenți sub acoperire ca să afle dacă tezaurul dacic furat din Muzeul Drents mai există sau a fost deja topit. Ca urmare, polițiștii s-au recomandat drept doi colecționari care doresc să cumpere toate piesele.

Polițiștii sub acoperire l-ar fi abordat prima oară pe fratele unuia dintre suspecți, căruia i-ar fi oferit jumătate de milion de euro și un telefon mobil. În schimb, fratele lui (este vorba despre un tânăr care apare în pozele făcute publice cu șapcă și ochelari într-un magazin de bricolaj), aflat în arest, ar fi trebuit să îi contacteze.

Bărbatul din detenție ar fi luat legătura cu falșii cumpărători, moment în care polițiștii i-au oferit încă 5.000 de euro ca să afle dacă tezaurul dacic mai există sau a fost topit, a anunțat Antena 3 CNN.

Hoții speră să vândă tezaurul dacic cu peste 1.000.000 de euro

Suspectul le-ar fi transmis că obiectele antice există, însă el nu știe unde sunt ascunse. Cu această ocazie, polițiștii sub acoperire au suplimentat oferta inițială și au adăugat încă 400.000 de euro pentru toate obiectele furate, dar răspunsul a fost că suma e mult prea mică. Suspectul nu a mai vrut să continue discuția.

Între timp, a început procesul împotriva hoților implicați în furtul de la Muzeul din Olanda. Doi suspecți au fost aduși vineri în fața unei instanțe de la un tribunal olandez, în procesul privind furtul coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. Furtul a fost comis în ianuarie, când hoții înarmați cu exploziv au intrat în Muzeul Drents şi au spart vitrinele pentru a fura coiful și trei brățări din aur.
Procuratura a declarat că deţine „numeroase dovezi” care îi asociază cu acest jaf pe cei doi bărbați și pe un alt complice. Autoritățile au găsit haine folosite care prezentau urme de ADN de la suspecți și cioburi de sticlă despre care cred că provin de la spargerea geamurilor şi vitrinelor muzeului. Procuratura a declarat că „presupune” că obiectele din aur nu au fost topite şi că principalii suspecţi sunt încă în posesia lor.
Ambii suspecţi au refuzat să facă declarații în instanță. Poliţia i-a propus chiar unuia dintre suspecţi reducerea la jumătate a pedepsei dacă dezvăluia locaţia coifului, însă fără niciun rezultat.

Poliţia oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru informaţii care conduc la recuperarea coifului.

Aceste comori arheologice fuseseră împrumutate de la Muzeului Naţional de Artă a României (MNIR). Directorul instituţiei a fost demis imediat pentru decizia sa de a împrumuta aceste artefacte.

Citește și

OSZAR »