Prima pagină » Știri externe » Banca Mondială: Costul estimat pentru reconstrucția Ucrainei a crescut la 500 de MILIARDE de euro

Banca Mondială: Costul estimat pentru reconstrucția Ucrainei a crescut la 500 de MILIARDE de euro

Banca Mondială: Costul estimat pentru reconstrucția Ucrainei a crescut la 500 de MILIARDE de euro

Costul estimat pentru reconstrucția economiei Ucrainei a crescut la 500 de miliarde de euro, aproape de trei ori producția economică estimată a Ucrainei pentru 2024, conform unui studiu elaborat de Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană și Guvernul ucrainean.

Studiul, cuprinzând date de la momentul începerii invaziei ruse acum trei ani până la 31 decembrie, a indicat o creștere de peste 7% față de anterioara estimare (462 de miliarde de euro) în urmă cu un an, conform Reuters.

Studiul cuantifică daunele fizice directe aduse clădirilor și altor elemente de infrastructură, impactul asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor și costul pentru a „reconstrui mai bine”, au anunțat instituțiile într-un comunicat de presă comun.

Peste 2,5 milioane de gospodării din Ucraina au fost deteriorate sau distruse

Locuințele, transportul, energia, comerțul și educația au fost sectoarele cele mai afectate.

Aproximativ 13% din fondul total de locuințe din Ucraina, peste 2,5 milioane de gospodării, a fost deteriorat sau distrus. Numărul de active din sectorul energetic deteriorate sau distruse a crescut cu 70% față de ultima evaluare de acum un an.

Sectorul locuințelor reprezintă aproximativ 80 de miliarde de euro din nevoile totale pe termen lung, urmat de transporturi cu aproape 74 de miliarde de euro, energie și minerit cu aproape 64 de miliarde de euro, comerț și industrie cu peste 60 de miliarde de euro și agricultură cu peste 52 de miliarde de euro.

Costul curățării și gestionării molozului a fost estimat la 12 miliarde de euro, se arată în raport.

„În ultimul an, nevoile de redresare ale Ucrainei au continuat să crească din cauza atacurilor continue ale Rusiei”, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

Guvernul ucrainean a alocat 7,02 miliarde de euro pentru a răspunde nevoilor prioritare pentru 2025, cu sprijinul donatorilor, dar are încă un deficit de finanțare de 9,52 miliarde de euro, se arată în declarația comună.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »