În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii Marius Tucă Show, H.D. Hartmann și Dan Dungaciu au discutat despre relațiile României cu Statele Unite ale Americii, punând accent pe percepția publică, absența unor semnale strategice clare din partea Washingtonului și contextul geopolitic regional. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
H.D. Hartmann a exprimat ideea că relația România–SUA a devenit tot mai slabă în absența unor eforturi semnificative din partea americană pentru a sublinia importanța strategică a României:
„Relația România–SUA va fi din ce în ce mai minorată, este foarte clar. Eu cred că Statele Unite nu au făcut un efort fundamental de a spune românilor că au nevoie de România.”, a spus Hartmann.
Hartmann a subliniat că, în ciuda dorinței României de a se alinia la interesele americane, semnalul de reciprocitate a lipsit:
„Trebuiau și Statele Unite să dea un semnal major pe care din nefericire, nu l-au dat.”, a completat el.
Hartmann a făcut referire și la imaginea lui George Simion, în contextul internațional. El a afirmat că apropierea acestuia de curentele politice europene conservatoare, precum cel al premierului italian Giorgia Meloni, nu a fost un atu, ci o vulnerabilitate:
„Simpla aliniere a lui George Simion… această linie foarte apropiată de Meloni, aproape de… nu știu… de dependență internațională a lui Simion față de Meloni… cred că și asta a avut un efect negativ asupra campaniei.”, spune Hartmann.
El a adăugat că nici la Washington Simion nu a reușit să convingă:
„De data asta se pare că nici Simion nu a convins la Washington.”
La rândul său, Dan Dungaciu a evidențiat o lipsă de interes a Statelor Unite față de Europa, în general, și a remarcat că România se află într-o poziție inferioară față de alte state est-europene, precum Polonia, în ochii Washingtonului:
„America n-are nevoie de nimeni, în particular din Europa. Nici măcar de Bruxelles nu au nevoie. Polonezii interesează într-o măsură mai mare decât România.”, declară Dungaciu.
Dungaciu a sugerat că România ar fi putut spori relevanța dacă și-ar fi coordonat poziția strategică cu cea a Poloniei:
„România și Polonia erau mai mult decât doi. Dacă îți vindeai împreună această poveste la Washington, contai puțin strategic.”, afirmă Dungaciu.
În opinia sa, America este concentrată pe jocuri strategice globale, iar Europa, inclusiv România, are un rol tot mai marginal:
„America joacă un joc acuma, care este incomparabil mai mare decât poate juca vreodată Europa în orice.”, a conchis el.