Într-o ediție transmisă live de Gândul a emisiunii Marius Tucă Show, analistul H.D. Hartmann a vorbit despre tăcerea Washingtonului în fața evenimentelor politice recente din România. În opinia sa, aceasta indica o înțelegere tăcută între sistemele politice europene și americane, prin care România ar fi fost, de facto, „negociată” ca teritoriu aflat sub influența exclusivă a Bruxelles-ului. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
H.D. Hartmann susține că, începând cu toamna anului trecut, Statele Unite au adoptat o poziție vizibil retrasă față de România. Tăcerea prelungită, în opinia sa, nu este o neglijență, ci un semn al unei negocieri finalizate între sistemele de influență.
„Statele Unite lăsaseră România deja, de mai multe luni. Și s-a văzut prin lipsa de reacție fermă. Statele Unite știu să fie extrem de ferme atunci când vine vorba de respectarea democrației. Pot intra într-un turaj maxim al propagandei și al declarațiilor oficiale care să te facă zob.”, a declarat Hartmann.
Hartmann observă că, în afara unor luări de poziție punctuale, cum ar fi cele ale ambasadorului Jack Devens sau ale unor figuri precum Elon Musk, reacțiile americane s-au diminuat vizibil:
„De vreo trei luni de zile, în afară de reacțiile lui J.D. Vance, reacțiile lui Elon Musk, dacă ați văzut, ele nu s-au mai manifestat. Da, la început, după suspendare, am avut reacții, dar după aceea ele nu s-au mai manifestat.”, a adăugat el.
H.D. Hartmann susține că un „sistem deepstate european”, cu centrul la Paris și Bruxelles, a intervenit pentru a garanta protecție elitelor din România. Franța ar fi fost principalul actor european care a oferit această imunitate, în baza unui acord de neintervenție americană.
„Cel care a dat imunitate sistemului din România este Franța. Sistemul deep-state din Franța, sistemul macronist, care este un sistem neomarxist, este un sistem shorocist, este un sistem progresist. Toate par foarte diferite și diverse, dar nu sunt. Au același dicționar: neomarxismul.”, spune analistul.
Potrivit lui Hartmann, Europa a impus o regulă clară în relația cu Statele Unite, delimitând strict controlul asupra teritoriului său:
„Uniunea Europeană a decis ca limitele geografice ale Uniunii Europene să nu poată fi negociate de către SUA. Și sistemul din România a spus: perfect, dar ne dați imunitate pentru ce am făcut pe 6 decembrie?”, completează el.
O temă centrală a intervenției lui H.D. Hartmann este ideea că România nu mai are un statut suveran în relația cu Washingtonul. În opinia sa, Bucureștiul este tratat de americani nu ca un partener, ci ca un teritoriu subordonat sistemului european:
„România face parte din coloniile estice ale Europei. Nu mai este o relație bilaterală între un stat suveran și Statele Unite. România este parte a unui bloc geopolitic. Voi, americanii, cu noi, europenii, negociați la Berlin, la Bruxelles, unde doriți. Dar România nu mai este un subiect, ci un obiect în aceste negocieri.”
Hartmann descrie acest tip de negociere ca fiind una între „sisteme”, nu între guverne:
„Negocierea a fost între sisteme. A fost o negociere între sistemul din Europa și cel din Statele Unite. România a fost tratată ca parte integrantă din acel sistem european. Nu mai e loc pentru o poziție suverană.”, a conchis Hartmann.