Un aparat electrocasnic a ajuns interzis la vânzare de Comisia Europeană. Potrivit ultimului document publicat de CE, o astfel de interdicție se va aplica începând cu iulie 2025.
Potrivit unui document publicat de Comisia Europeană, un aparat electrocasnic va fi interzis, începând cu iulie 2025. Este vorba despre uscătoarele de rufe, aparatul din casă pentru care se vor impune ale norme de reglementare ecologică. Prin această interdicție se dorește diminuarea consumului de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur. În acest sens, aparatului îi va fi atribuită o nouă etichetă energetică, începând cu luna iulie.
La momentul actual, piața este dominată de uscătoarele de rufe cu tambur, care prezintă tehnologia pompelor de căldură. Aparatul electrocasnic ce folosește condensarea va dispărea, odată cu aplicarea noilor reglementări. De altfel, eticheta energtică va fi de la A la G (momentan este de la A+++ la D). Ideea va fi menținută, însă: „A” va rămâne la clasificarea de „cea mai bună clasă”.
La rândul lor, producătorilor le va reveni obligativitatea de a respecta normele de durabilitate. De asemenea, trebuie să pună la dispoziție consumatorilor piese de schimb, dacă aparatul electrocasnic necesită reparații.
Circa 60 de milioane de uscătoare de rufe se află pe teritoriul UE / sursă foto: Shutterstock
Un alt scop al interdicție reprezintă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest sens, potrivit predicțiilor, până în 2040 se estimează că normele UE vor reuși să economisească 15 TWh de energie. De altfel, se mai preconizează că se vor diminua emisiile de CO2 cu 1,7 milioane de tone. Tot prin intermediul reglementărilor impuse de Comisia Europeană, se estimească o economisire de 2,8 miliarde de euro pentru consumatori. Pe teritoriul Uniunii Europene, circa 60.000.000 de uscătoare de rufe sunt folosite de consumatori. Datele indică faptul că aparatul electrocasnic ce prezintă pompă de căldură consumă de 8 ori mai puțină energie, scrie Adevărul.ro.
De asemenea, prețul uscătorului care are pompă de căldură este de 2-3 ori mai mare, cel puțin în România. Prin comparație, un uscător de rufe prin condensare costă între 1.200 – 1.400 de lei. Un uscător de rufe cu pompă de căldură ajunge să coste și aproape 4.000 de lei.
Sursă foto: colaj Shutterstock (caracter ilustrativ)