Prima pagină » Turism » Insula abandonată care ascunde un adevărat PARADIS: Poartă numele sfântului care aduce daruri copiilor cuminți

Insula abandonată care ascunde un adevărat PARADIS: Poartă numele sfântului care aduce daruri copiilor cuminți

Insula abandonată care ascunde un adevărat PARADIS: Poartă numele sfântului care aduce daruri copiilor cuminți

În Marea Adriatică se situează o insulă abandonată, la un kilometru distanță de orașul Budva din Muntenegru.

Aceasta ascunde un paradis ideal pentru turiștii cu spirit de exploratori și poartă numele Sfântului Nicolae, cel care aduce daruri copiilor cuminți pe 6 decembrie. O biserică care poartă hramul Sfântului Nicolae, construită în secolul al 16-lea, se situează în nordul insulei.

Sursa Foto: Google Earth

Sursa Foto: Google Earth

„Hawaii-ul Europei” care poartă numele Sfântului Nicolae

Insula Sfântul Nicolae (sau Sveti Nikola) are o lungime de 2 kilometri și o suprafață de 36 de hectare. Este numită Skolj de către localnici, de la denumirea italiană „scoglio” care înseamnă „recif”. Cel mai înalt vârf al insulei are 121 metri (deasupra mării) și trei plaje cu o lungime totală de 840 de metri, precum și alte mici limane. Potrivit adriacom, localnicii îl consideră „Hawaii-ul Europei”.


De asemenea, este populată de cerbi. Potrivit SpyNews.ro, turiștii pot găsi pe această insulă un singur bar cu băuturi și dulciuri și pot să se plimbe pentru a admira stâncile spectaculoase, apa curată și cristalină și peisajele sălbatice. Este un loc ideal pentru picnicuri romantice, fiind un loc foarte ferit și protejat. Și mai sunt peșterile inundate cu apă în care se poate înota.

Pentru echivalentul a 91 dolari, un cuplu de două persoane poate închiria o barcă sau un kaiac timp de trei ore. Vor dispune de un ghid care-i poate instrui în limba engleză sau în cea rusă. În plus, vor avea la îndemână echipamentele de snorkeling, vestele de salvare și gențile impermeabile.

Accesul la insulă

Turiștii, pentru a se deplasa către insulă, pot opta pentru transportul cu kaiacul sau cu barca pentru a admira golfuri de calcar, precum și alte insule mici și izolate, potrivit Tripadvisors.com. Călătoria din Budva spre insulă durează 30 de minute și costă 4-5 euro de persoană.

Sursa Foto: Captură Google Maps

Sursa Foto: Captură Google Maps

Potrivit site-ului adriacom.me, turiștii pot închiria șezlongurile la prețul de 20 euro și pot petrece o întreagă zi pe plajă. În zona Pod Murvom („Sub Dud”) a insulei, se află o plajă frumoasă și un restaurant în care se servesc preparate gătite cu fructe de mare. În nordul insulei, turiștii se pot răcori cu înghețată la „Ice Cream Hawaii” sau cu băuturi alcoolice la barul „Hawaii”. Sau pot să savureze delicioșii cartofi prăjiți și cârnați suculenți la restaurantul Hawaii. Pentru relaxare, turiștii pot opta pentru a se bronza pe plaja „Hawaii” sau să se cațere pe o stâncă pentru a admira priveliștea.

În partea sudică a insulei se află stânci, peșteri inundate și plaje secrete la care poți avea acces doar cu barca. E puțin complicat de traversat, dar poți să te alegi cu fotografii și selfie-uri spectaculoase cu farul Sfântului Nicolae. Iar în partea de nord-est a insulei este plaja numită „Laguna Beach” în care turiștii pot închiria șezlonguri la 20 euro și pot consuma fructe de mare la un restaurant.

Budva: Scurt istoric

Budva este un oraș de coastă din Muntenegru cu 27.445 de locuitori și centru al Municipalității Budva. Așezarea are o vechime de 2.500 ani, fiind una dintre cele mai vechi orașe de pe coasta Mării Adriatice. Au fost găsite acolo coifuri ilirice care datează din secolul al 4-lea î.Hr

.

Potrivit legendelor, orașul ar fi fost înființat de Cadmus, fondatorul orașului grecesc Teba din care a fost exilat, precum și de soția lui, zeița Harmonia. Potrivit istoricilor, orașul a fost inițial un emporiu (târg, port)  înființat de coloniștii greci, potrivit site-ului oficial al orașului.  Budva a devenit parte a Imperiului Roman din secolul al 2-lea î.Hr. și a rămas sub control bizantin până la invaziile slavilor, avarilor și arabilor.


Pe durata evului mediu, Budva a fost condus de aristocrați sârbi, dar a fost și sub influența negustorilor venețieni. Între 1572 și 1573, a fost ocupat de otomani și a fost cedat Veneției după Tratatul de la  Constantinopol din 1573. În 1797, Budva a ajuns sub controlul monarhiei habsburgice. În timpul războaielor napoleoniene, Budva a fost ocupat de francezi din 1807 până în 1813. După exilarea lui Napoleon Bonaparte, orașul a ajuns sub stăpânire austriacă până la Primul Război Mondial.

După al Doilea Război Mondial, Budva a devenit parte a Republicii Socialiste Iugoslavia. În 1979, un cutremur major a devastat orașul, în special, clădirile din centrul istoric. Din 2006, Budva este parte din Muntenegru, stat balcanic care și-a dobândit independența din 2006.

De la invazia rusă a Ucrainei din 2022, administrația orașului găzduiește atât refugiați ucraineni, cât și ruși. Turiștii pot vizita fortificații medievale, biserici, mânăstiri și insula Sfântului Ștefan. Viața de noapte a orașului este animată. Turiștii se pot relaxa în cafenele, baruri, restaurante, cluburi și stațiunile Jaz și Mogren.

 


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: O poveste puțin știută. Muntenegru, mica țară din Europa care a fost timp de 102 ani în război cu puterea Japonia

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »