Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a confirmat indirecr includerea unor activități care sunt ilegale în România, precum cele care implică prostituția, în noul Nomenclator CAEN, revizuit conform regulamentelor europene și intrat în vigoare la 1 ianuarie. Totuși, precizează instituția, aflată sub umbrela Ministerului Justiției, nu orice activitate inclusă în această clasificare poate fi înregistrată în România.
ONRC a transmis într-un comunicat, transmis miercuri seara un comunicat privind încadrarea corectă a activităților economice în CAEN rev.3 cu , la aproximativ patru ore după ce Gândul a trimis o solicitare de presă atât oficialilor Registrului, cât și ai Instituitului Național de Statistică, pentru a avea o confirmare oficiale cu privire la informațiile pe acest subiect apărute pe site-urile de nișă, preluate și de unele publicații online.
Mai exact, instituția confirmă indirect componența codului care a stârnit controverse, codul CAEN 9699, care poată doar titlul de „Alte servicii personale n.c.a.”, în noul ordin al președintelui INS, prin care sunt introduse în legislație revizuirile reglementate la nivel european.
Conform Clasificării Activităților Economice în Comunitatea Europeană, Codul CAEN 9699 – Alte servicii personale n.c.a. include activități care sunt predominant oferite individual.
Această clasă include:
– activități astrologice și spirituale
– activități sociale (de exemplu, servicii de escortă, servicii de întâlniri, servicii ale unui birou de căsătorii)
– furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție
– servicii pentru animale de companie (de exemplu, cazare, îngrijire sau dresaj pentru animale)
– operarea adăposturilor pentru animale de companie abandonate
– organizații genealogice
– activitățile studiourilor de tatuaje și piercing
– activitățile lustruitor de pantofi, majordomi, parcagiu etc
– exploatarea de concesiune a aparatelor de servicii personale cu monede (de exemplu, cabine de fotografiat, cântare sau dulapuri)
– operarea automatelor foto pentru imprimarea fotografiilor din înregistrări electronice (de exemplu, din telefon, carduri de memorie, unități flash)
– întâlniri și alte activități de networking rapid
– activitățile artistului tatuator, folosind substanțe biologice (de exemplu, henna) pentru decorare temporară
– activități ce țin de psihologia a cailor
– activități de îngrijire a casei
– activitățile planificatorilor de nunți
De precizat că prostituția nu mai este incriminată de Codul Penal al României din 2014, însă este inclusă drept contravenție în Legea 61/1991.
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională, CAEN Rev.3 (aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024), oficialii ONRC informează, în comunicatul transmis, că profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale în vigoare la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.
„Menționăm că nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România. Cu privire la afirmațiile vehiculate în spațiul public referitoare la introducerea prostituției ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România”, au transmis oficialii ONRC.
Potrivit instituției, această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.
Clasificarea activităților din economia națională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiției și nici de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), ci de către Institutul Național de Statistică (INS), instituție care urmează să facă publice și Notele explicative pentru CAEN Rev.3.
„ONRC, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice și al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerțului”, a transmis ONRC.
Subliniem importanța ca toți reprezentanții mediului de afaceri să se bazeze pe informațiile furnizate prin intermediul instituțiilor și autorităților publice, au precizat oficialii Registrului.
Pentru informații suplimentare cu privire la încadrarea corectă a activităților economice în structura CAEN Rev.3, precum și referitoare la corespondența CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3 se pot găsi pe site-ul ONRC și INS.
Sursa foto: Oficiul Național al Registrului Comerțului. Sursa: Facebook Sindicatul Angajaților din ONRC
Citiți și: