Echipele de anchetatori care au descins în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din orașul Pantelimon, unde o femeie în vârstă de 47 de ani a murit spulberată de o explozie, ar fi descoperit o mulțime de nereguli grave. Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că, din primele cercetări s-ar fi stabilit că unele elemente de muniție erau tăiate cu fierăstrăul.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, marți, că o femeie care lucra ca angajat civil la UM 01490 (Laboratorului artileristic al Armatei) a murit în urma unei explozii.
„Deflagrația s-a produs în timp ce persoana de sex feminin, în vârstă de 47 de ani, încadrată pe funcția de tehnician din anul 2019, efectua analize fizico-chimice la materiale explozibile și pirotehnice. Conform procedurilor, a fost apelat Serviciul de urgență 112, la fața locului intervenind efective ale ISU București-Ilfov, cu mijloace specifice, care au lichidat incendiul în circa 35 de minute. Incidentul va fi cercetat de Parchetul Militar București și de o comisie condusă de comandantul unității”, a anunțat MApN.
Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că marți, la prânz, Ioana T. era singură în laborator, după ce colegul ei ieșise în curtea unității militare ca să joace fotbal alături de colegii săi. Sursele citate au afirmat că una dintre echipe avea nevoie de portar și îl sunaseră pe bărbat să iasă în curte. Deși era în afara orelor de program, din motive rămase încă necunoscute Ioana T. a rămas în incintă, iar în jurul orei 14:00 a fost ucisă de o explozie puternică.
Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru Gândul, că echipele care au ajuns la fața locului au constatat că ceea ce se numește Laboratorul artileristic al Armatei semăna, mai degrabă, cu o magazie.
Totodată, din primele verificări s-ar fi stabilit că procedura de extragere a prafurilor din elementele de muniție era una rudimentară, în condițiile în care un maistru tăia proiectilele, de cele mai multe ori, cu fierăstrăul.
În ultimii 15 ani au avut loc, la fabricile de armament din țară, alte 13 explozii soldate cu victime, potrivit Agerpres.
21 august 2023 – Un angajat al Uzinei Mecanice Cugir a suferit multiple arsuri de gradul I și II la nivelul membrelor inferioare, superioare și la abdomen, în urma unei explozii la baia de călire. Victima, un bărbat de 56 de ani, supraveghea o operațiune, când s-a produs explozia la baia de călire, o soluție cu sare, încălzită la câteva sute de grade Celsius.
18 noiembrie 2021 – O explozie generată de o mină antipersonal a avut loc la Uzina Mecanică Băbeni, din județul Vâlcea, societate specializată în delaborarea muniției de artilerie și aviație. Deflagrația nu a fost urmată de un incendiu. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea anunța atunci că numărul victimelor a ajuns la opt, dintre care patru morți și patru răniți.
22 mai 2020 – O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc la Uzina Mecanică Cugir. Două femei au fost rănite, una dintre ele având arsuri pe aproximativ 40% din corp. Cele două femei rănite erau pirotehniste pe linia de fabricație a trasoarelor.
16 mai 2019 – O explozie urmată de un incendiu s-a produs la Uzina Mecanică din orașul Băbeni, județul Vâlcea. Un tânăr de 22 de ani, care lucra la delaborarea unui proiectil, a fost grav rănit și ulterior a murit.
12 noiembrie 2018 – O explozie urmată de un incendiu manifestat cu degajare mare de fum s-a produs la Fabrica de Arme Cugir, din județul Alba. O angajată, dată inițial dispărută, a fost găsită carbonizată. Explozia s-a produs într-un tunel de testare a muniției.
21 iunie 2016 – O femeie de 47 de ani a fost grav rănită într-un incendiu produs la Uzina Mecanică (UM) Sadu din județul Gorj. Aceasta a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului și a fost transportată cu un elicopter la Spitalul de Arși din București.
2 august 2011 – O angajată a Uzinei Mecanice Sadu a ajuns la spital, cu arsuri pe mâini și pe față, după ce a suferit un accident de muncă la atelierul de substanțe trasoare a Secției de Pirotehnie. Femeia efectua operațiunea de uscare a substanței folosite la cartușele trasoare, moment în care substanța respectivă s-a inițiat. Flacăra a ieșit din zona protejată și a rănit-o pe angajată pe mâini și pe partea stângă a feței, nefiindu-i afectată vederea. După producerea accidentului, conducerea UM Sadu a precizat că angajata a respectat normele de protecția muncii. În urma incidentului, nu au fost înregistrate alte victime și nici pagube materiale.
11 februarie 2011 – O puternică explozie, urmată de un incendiu, s-a produs la Uzina de Armament Sadu din județul Gorj, la o magazie a Secției Muniție, atelier 35 Capse, după ce pulberea din depozitul respectiv s-a aprins, iar două tone de praf de pușcă au sărit în aer. Două persoane au murit pe loc și o a treia a fost grav rănită. Cinci angajați au fost puși sub urmărire penală pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă și nerespectarea prevederilor legii privind securitatea și sănătatea în muncă. Trei foști directori ai uzinei au primit pedepse cu suspendare în acest dosar.
16 noiembrie 2010 – O femeie de 42 de ani, angajată a Uzinei Mecanice Sadu, a ajuns la spital cu arsuri de gradul II și III pe circa 50% din suprafața corporală, în urma unei explozii care s-a produs în secția unde lucra. Directorul uzinei a declarat că angajata rănită nu a respectat normele de protecție a muncii, stând prea aproape de locul în care se aflau substanțe trasoare, care conțin fosfor și se aprind ușor. Acesta a adăugat că în secția în care a avut loc accidentul nu au fost înregistrate daune, fiind spart doar un geam.
3 noiembrie 2010 – Mai multe capse din cadrul Uzinei Mecanice Sadu au explodat. O femeie de 38 de ani a suferit arsuri grave la nivelul feței, care i-au afectat vederea.
20 septembrie 2007 – O explozie produsă la Uzina de Armament Mija, județul Dâmbovița, s-a soldat cu patru răniți, trei femei și un bărbat. Explozia s-a produs la secția pirotehnică, în timp ce o echipă lucra la dezamorsarea unui echipament ce conținea pulbere.
5 septembrie 2007 – O explozie puternică s-a produs la Uzina Mecanică din Sadu, județul Gorj, provocând moartea unei persoane și rănirea altora.
28 septembrie 2005 – Patru angajate ale Uzinei Mecanice Sadu au fost grav rănite în urma unei explozii puternice produse într-unul dintre atelierele Secției Pirotehnie.
CITEȘTE ȘI:
Lovitură teribilă pentru prințul Paul și alți 4.000 de FUGARI. Noua lege abia a intrat în vigoare