A început testarea PISA pentru liceenii de clasa a IX-a. Peste 10.000 de elevi sunt evaluați la lectură, matematică, științe, iar pentru prima dată, și la limba engleză. Rezultatele obținute la precedenta testare au plasat țara noastră pe penultimul loc între statele Uniunii Europene. Lipsa reformei pentru programul pentru liceu este una dintre principalele cauze ale performanțelor slabe, crede ministrul interimar al Educației, Daniel David.
Un număr record de elevi participă la testele PISA de anul acesta. Peste 10.000 din mai mult de 300 de licee din toată România. Realizate sub coordonarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, testele evaluează competențele la lectură, matematică și științe. Anul acesta, elevii au parte și de o premieră: testarea care privește competențele în limbi străine. La precedenta testare PISA din 2022, România s-a situat pe locul 45 dintre cele 81 de țări și teritorii din toată lumea care participă la această testare internațională.
Țara noastră a fost penultima între Statele Europene, clasamentul fiind închis de Bulgaria. Una dintre explicațiile pentru rezultatele slabe la testele PISA este lipsa reformei în programă și metodele de predare de la liceu, consideră ministrul interimar al Educației, Daniel David. Manualele și modul de predare pentru liceu sunt neschimbate de mai bine de 25 de ani. O reformă curriculară trebuia făcută încă din 2020. Noile planuri cadru pentru elevii de liceu sunt în dezbatere publică și ar trebui să intre în vigoare pentru elevii care încep clasa a IX-a în 2026, potrivit Știrile TVR.
CITEȘTE ȘI: