Peste 100.000 de români au instalat aplicația Salvamont, dezvoltată cu sprijinul Vodafone, disponibilă în mod gratuit pentru utilizatorii Android și iOS. Aplicația este un ghid complet de informare și orientare montană, dar care oferă, în același timp, și optiunea SOS, prin care utilizatorii au la dispozitie un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin care dispeceratul Salvamont poate să fie notificat în timp real despre coordonatele acestora în caz de urgență.
Aplicația are trei rubrici: Informații – sfaturi pentru turiști privind diferite activități sportive sau de explorare, ghiduri de acțiune pentru situații neprevăzute, dar și datele de contact ale structurilor Salvamont; Întreabă – utilizatorii pot intra în contact direct cu un reprezentant local pentru a primi răspunsuri legate de condițiile montane, ghidare, starea versanților, riscul de avalanșă sau practicabilitatea traseelor și butonul SOS – se transmite un semnal de alarmă unui dispecerat Salvamont din zona în care se află.
„Avem o recomandare pentru toți turiștii și către toți pasionații de munte: nu plecați pe munte fără să vă instalați aplicația mobilă Salvamont, care este critică pentru a vă găsi. După cum știți, nu putem să găsim oameni care nu vor să fie găsiți și, de aceea, în momentul în care avem o astfel de aplicație, dumneavoastră vă dați acordul să fiți găsiți.
Apăsați un simplu buton de urmărire, vă vedem în dispecerat, vedem zona pe care o parcurgeți, punctele critice, nivelul bateriei, altitudinea în cazul în care aveți un accident și putem să monitorizăm în continuu ceea ce se întâmplă în acel loc. În cazul în care aveți un accident, există un buton de SOS, se apasă butonul, vine alerta și echipa știe exact locul în care ați pățit acest lucru.
Aplicația pare simplă pentru că are trei secțiuni: are zona de informații, are zona de SOS, are zona de «întreabă», foarte importantă, pentru că ne documentăm sau vorbim cu Salvamont înainte de a pregăti o tură cu câteva zile înainte, să vedem dacă vremea e bună, dacă trasele sunt deschise. Aplicația este dezvoltată împreună cu Operatorul de Telecomunicații și Tehnologie, pentru că, în acest consorțiu, venim cu tehnologie suplimentară. Chiar dacă ne dorim să fie simplă pentru omul care parcurge muntele, în spate se ascunde o echipă de inovație, un laborator în Politehnica București în care creăm foarte multe soluții digitale și facem lucrurile să pară simple, dar toate au un scop nobil – să facem bine prin tehnologie”, a explicat directorul de inovație și tehnologie Vodafone România, Ciprian Zamfirescu.
În 2024, între 450 și 600 de salvamontiști au fost zilnic la datorie, în cele 140 de baze și posturi Salvamont, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine.
Echipele Salvamont au fost solicitate să intervină la 6.509 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, salvând 7.562 de persoane.
Numărul intervențiilor Salvamont crește considerabil în timpul sezonului de iarnă, echipele fiind implicate în 67% mai multe acțiuni de salvare, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.
Conform datelor centralizate anual de către Salvamont România, numărul persoanelor salvate în ultimii 20 de ani, utilizând soluțiile tehnologice inovatoare dezvoltate ca urmare a parteneriatului cu Vodafone România, depășește 130.000. Mai mult, numărul intervențiilor – peste 110.000 – reflectă o tendință clară de creștere, de la an la an, a numărului de cazuri, dar și a complexității acestora.
CITEȘTE ȘI:
Salvamont România: O nouă zi de foc în întreaga țară. Sute de persoane au fost salvate de pe munte