Florin Vlaicu, cel mai bun marcator din istoria rugbyului românesc, devenit acum antrenor secund al giuleștenilor, le-a făcut o promisiune inedită jucătorilor săi.
Rapid este gata să-și apere titlul de campioană națională la rugby în 7. Campionatul începe sâmbătă, iar antrenorul secund al rapidiștilor, recordmenul selecțiilor și punctelor marcate pentru echipa națională, Florin Vlaicu, face orice sacrificiu pentru a-și motiva elevii. Acum, miza este părul său.
„Am fost blond când jucam la Timișoara. A fost un lucru pe care nu l-am făcut în tinerețe și am zis să-l fac după 30 de ani. Nu mi-a displăcut. Aveam un pariu cu băieții, dar nu l-am respectat, să mă fac blond după ce am câștigat campionatul de rugby în 7 anul trecut. Dar cred că pariul a rămas pentru anul ăsta. Dacă o să luăm campionatul o să mă fac blond”, a declarat Florin Vlaicu, antrenor secund Rapid.
Deja trecut prin această experiență în urmă cu câțiva ani, antrenorul secund al giuleștenilor știe ce trebuie să facă pentru a prinde culoarea potrivită: „Am experiență, știu cât trebuie să stau, mă decolorez de două ori. Dar eu mă duc la salon. Acum le înțeleg pe femei când se duc la salon și stau câte 7-8 ore, chiar trebuie să le credem. Este plictiseală. Stăm pe telefon. Avem și baterie externă, nu-i problemă. Orice sacrificiu pentru rugby”.
Antrenorul principal al echipei, fostul căpitan al naționalei „stejarilor”, Stelian Burcea, știe că va fi o luptă dură în campionat. „Am terminat prima parte a sezonului de rugby în 15, începe o altă competiție în această săptămână, competiția de rugby în 7. Deținem titlul de campioni naționali și asta ne obligă la rezultate bune și pentru acest sezon. Este puțin schimbată echipa, ținând cont și de accidentările pe care le avem. Și formatul s-a schimbat puțin, pentru că acum a venit și Dinamo, a venit și Timișoara în competiție și bătălia va fi mult mai mare”, a declarat Stelian Burcea, antrenor principal Rapid.
Giuleștenii au mulți jucători tineri în echipă, iar Stelian Burcea spune că aceasta este strategia lor: „Acesta este proiectul nostru, să lucrăm cu jucătorii tineri români. Este greu, dar, până la urmă, asta iubim să facem și sper că la final totul să dea rezultate. Încercăm, eu cu colegii mei din staff, să le transmitem mentalitatea de învingător, să le transmitem tot ceea ce înseamnă spirit de luptător”.
Antrenor cu multă experiență în rugby, Florin Vlaicu știe exact la ce trebuie să se aștepte jucătorii atunci când joacă rugby în 7: „Încercăm să ne readaptăm la rugby în 7, pentru că știm că este cu totul altceva decât rugby în 15. Am făcut puțină așezare în teren, ca să înceapă băieții să își reamintească ceea ce trebuie să facă. Este foarte grea trecerea de la 15 la 7. Și eu când jucam am făcut acest lucru și nu se pupa cu rugbiul clasic. Dacă lumea spune că e tot rugby, nu este. Este mult mai intens, mai puține minute, dar intensitatea este foarte mare, pentru că noi în România nu avem jucători specializați pe rugby în 7, le este foarte greu. Cu toate că spunem că aveți jucători cu viteză, cu calități, dar ei nefiind obișnuiti să joace rugby în 7, lor le este la fel de greu ca celorlalți”.
Campionatul Național de Rugby 7 Seniori, ediția 2025, se va desfășura în perioada 24 mai – 21 iunie. La competiție participă 14 formații, care au fost împărțite în două grupe.
Din Grupa A fac parte: CS Rapid, CS Năvodari, CSM Galați, CSU Brașov, Sportul Studențesc, CS Dinamo și RC Grivița.
Din Grupa B fac parte: CSU Cluj, CS Poli Iași, CS Știința Petroșani, CSU Arad, CSM Sibiu, SCM USV Timișoara, RC Gura Humorului.
Se vor disputa două turnee, toate meciurile dintr-un turneu disputându-se într-o singură zi. Astfel, la 24 mai, meciurile din Grupa A vor avea loc pe stadionul „Olimpia” din București, iar Grupa B se va disputa la Gura Humorului.
Al doilea turneu va avea loc la 31 mai. Grupa A la Parcul Copilului, iar Grupa B la Timișoara.
Turneul final pentru locurile 1-8 se va disputa pe stadionul „Arcul de Triumf” la 21 iunie. Turneul final pentru locurile 9-14 va avea loc la aceeași dată, într-o locație care urmează să fie stabilită.