În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii „Ai aflat! cu Ionuț Cristache”, Adrian Năstase, fostul Prim-ministru al României, a vorbit despre prioritățile de momente ale Statelor Unite ale Americii, explicând de ce România nu se află printre aceste priorități, dar și când țara noastră ar putea reveni pe „hartă.” Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Ionuț Cristache.
„Americanii au alte priorități. Se uită, în mod evident, la relația cu Rusia, la relația cu Iranul, cu Israel, America Latină – au început din nou să se uite acolo – relația cu China. România nu este în prima linie de priorități. Eu cred că – în momentul în care vor înțelege americanii că, de fapt, viitoarea ordine mondială înseamnă, nu doar felul în care vor trata ei în Pacific relația cu China, ci și alte zone, inclusiv zona Mării Negre – România va reveni pe harta.”
Fostul premier Adrian Năstase a explicat, prin prisma propriei experiențe – de pe vremea când era ministru de Externe – de ce actualii politici din România n-au învățat și n-au înțeles nimic din lecțiile anteriore, care ar fi trebuit aplicate la contextul pe care îl trăim.
„Am înțeles că oamenii politici din România n-au înțeles nimic din lecțiile anterioare. Eu am trecut prin momente asemănătoare după Minerioada din ’90. După 13-15 iunie, am ajuns ministru de Externe și am avut o perioadă extraordinar de complicată. Așa cum am spus la un moment dat, a trebuit să strâng cioburile de pe jos. Practic, relațiile cu țările Uniunii Europene – era Comunitate Economică Europeană – au fost suspendate, relațiile cu americanii, au fost suspendate. Orice formulă de împrumut din partea grupului, toate au fost blocate.
Am avut o șansă, prin șansa altora, și anume că la 1 august Irakul a invadat Kuweitul. România, la momentul acela era membru nepermanent în Consiliul de Securitate și mai mult, de la 1 august 1990 România a fost a avut președinția Consiliului de Securitate, iar eu ca ministru de Externe reprezentam România în Consiliul de Securitate. Americanii au avut nevoie de noi pentru redactarea, negocierea, aprobarea consensuală, fără drept de veto, a rezoluțiilor privind agresiunea Irakului împotriva Kuweitul. În felul acesta s-a produs o anumită joncțiune între mine și secretarul de stat american James Baker.
Această relație a dus după aceea la o relație întărită între România și Statele Unite, contacte între Ion Iliescu și președintele Bush și practic ceea ce ne refuzau țările europene occidentale – și anume faptul că nefiind în grupul Vișegrad, nu eram în preferințele lor atunci – am creat acest pod peste Europa Occidentală și am creat o legătură directă cu Statele Unite, care după aceea a impulsionat prin acceptarea României în NATO mai târziu și intrarea României în Uniunea Europeană”, a conchis Adrian Năstase, fost premier al României.
CITIȚI ȘI:
Adrian Năstase: Este momentul oportun să ne apropiem de China