Prima pagină » Știri externe » Ursula von der Leyen: UE ar putea IMPOZITA marile firme tech, dacă nu se ajunge la o înțelegere privind taxele vamale ale lui Donald Trump

Ursula von der Leyen: UE ar putea IMPOZITA marile firme tech, dacă nu se ajunge la o înțelegere privind taxele vamale ale lui Donald Trump

Ursula von der Leyen: UE ar putea IMPOZITA marile firme tech, dacă nu se ajunge la o înțelegere privind taxele vamale ale lui Donald Trump

UE este pregătită să implementeze cele mai puternice măsuri comerciale și ar putea impune taxe companiilor de tehnologie din SUA dacă negocierile cu Donald Trump nu reușesc să pună capăt războiului său tarifar împotriva Europei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pentru Financial Times că UE va căuta un acord „complet echilibrat” cu Washingtonul în timpul pauzei de 90 de zile în aplicarea taxelor.

Dar președintele Comisiei a avertizat că este gata să extindă dramatic războiul comercial transatlantic astfel încât să includă sectorul serviciilor dacă aceste discuții eșuează, incluzând potențial o taxă pe veniturile din publicitatea digitală care ar afecta companii precum Meta și Google.

„Dezvoltăm măsuri de retorsiune”, a spus von der Leyen, explicând că acestea ar putea include prima utilizare a instrumentului anti-coerciție al blocului, capabil să lovească exporturile de servicii.

„Există o gamă largă de contramăsuri… în cazul în care negocierile nu sunt satisfăcătoare”.

Von der Leyen: „Vedem costul haosului”

Ea a spus că acest lucru ar putea include taxe pe comerțul cu servicii dintre SUA și UE, subliniind că măsurile vor depinde de rezultatul discuțiilor cu Washingtonul.

„Un exemplu este că ai putea pune o taxă pe veniturile din publicitate ale serviciilor digitale.”

Măsura ar fi o taxă aplicată la nivelul întregii piețe unice. Acest lucru diferă de taxele pe vânzările digitale, care sunt impuse individual de statele membre.

Von der Leyen a declarat că războiul comercial al lui Trump a provocat „un punct de inflexiune complet în comerțul global”: „Este un punct de cotitură pentru Statele Unite, fără nicio îndoială”, a spus ea, adăugând: „Nu ne vom mai întoarce niciodată la status quo”.

„Nu există câștigători în acest sens, doar învinși”, a continuat ea, referindu-se la turbulențele de pe piețele de acțiuni și obligațiuni. „Astăzi vedem costul haosului… Costurile incertitudinii cu care ne confruntăm astăzi vor fi mari.”

Conform lui von der Leyen, Comisia Europeană a încercat anterior să negocieze cu SUA, dar i s-a spus să aștepte până la anunțul lui Trump din 2 aprilie, care a impus Uniunii o taxă vamală „reciprocă” de 20%.

Ea a oferit public un acord tarifar zero la zero pentru bunurile industriale, dar ideea nu a avut succes la Washington, unde oficialii se plâng de presupusele bariere comerciale non-tarifare ale UE, cum ar fi TVA și standardele produselor.

Von der Leyen a spus că este deschisă să discute despre alinierea standardelor UE și SUA, dar a spus că aceasta ar avea probabil rezultate limitate.

„Cred că merită neapărat să ne uităm unde ne putem alinia normele și standardele pentru a face afacerile mai ușoare. Așa că sunt deschisă la asta”, a spus ea. „Dar nu ar trebui să avem așteptări prea mari pentru că… Adesea există standarde diferite pentru că există diferențe în modul de viață și în cultură.”

Ea a exclus revizuirea reglementărilor „de neatins” ale UE privind conținutul digital și puterea de piață, pe care oficialii Trump le văd ca o taxă percepută firmelor Big Tech din SUA. Nici UE nu vrea să negocieze TVA, despre care a spus că este echivalent al taxi pe vânzări din SUA: „Acestea nu sunt în pachetele de negocieri, deoarece acestea sunt deciziile noastre suverane”.

Dacă negocierile eșuează, UE va reactiva automat măsurile de retorsiune planificate ca răspuns la taxele vamale americane pe oțel și aluminiu.

În plus, von der Leyen a spus că alte contramăsuri la așa-numitele taxe reciproce ale lui Trump ar putea viza excedentul uriaș al SUA din sectorul serviciilor cu UE. Președintele SUA a inclus doar bunurile în cifrele sale privind comerțul, excluzând serviciile exportate de SUA în restul lumii.

„Companiile care oferă servicii fac o afacere bună pe această piață [UE]. Și marea majoritate a serviciilor, 80% din servicii provin din SUA. Deci, din nou, vrem o soluție negociată care să fie cea mai bună pentru noi, pentru noi toți”, a spus von der Leyen.

Bruxelles-ul ia în considerare și o posibilă taxă pe exporturile de fier vechi către SUA

Pe lângă comerțul cu servicii, von der Leyen a declarat că Bruxelles-ul ia în considerare și măsuri precum o posibilă taxă pe exporturile de fier vechi către SUA, unde fierul vechi din UE este la mare căutare la oțelăriile americane.

Referindu-se la potențialul efect de domino al unui război comercial global, von der Leyen a spus că UE „nu va tolera” ca bunurile chinezești afectate de taxele vamale americane să fie redirecționate către Europa, adăugând că Bruxelles-ul va „lua precauții” dacă un nou mecanism de monitorizare detectează o creștere a importurilor chinezești.

Von der Leyen a spus că i-a spus acest lucru clar premierului chinez Li Qiang într-o convorbire telefonică săptămâna aceasta și că acesta a răspuns că „acest risc nu există pentru că ar stimula consumul în China”.

„Să nu irosim niciodată ocazia oferită de o criză bună”

Indiferent de rezultatul negocierilor cu SUA, politicile lui Trump au remodelat radical relațiile comerciale globale, a spus von der Leyen, și au stimulat discuțiile dintre UE și puteri precum Malaezia, Thailanda, Filipine, Indonezia și Emiratele Arabe Unite.

„Există un interes din partea atât de multor țări din întreaga lume să lucreze mai strâns cu noi, împreună, pentru a echilibra sistemul și pentru ca comerțul liber să concureze cu adevărat pe calitate și nu în jurul taxelor”, a spus von der Leyen.

Atât SUA, cât și UE sunt de acord că regulile Organizației Mondiale a Comerțului nu au reușit să asigure condiții de concurență echitabile, deoarece China subvenționează o parte din producția sa de producție, inundând cu mărfuri piețele globale.

Războiul comercial a stimulat acum discuții despre „gândirea modului în care putem moderniza, reforma și stabiliza OMC”.

„Dar accentul trebuie pus pe modernizare și reformă, nu pe a păstra ceea ce avem astăzi pentru că există prea multe dificultăți”, a spus ea. „Adică, să nu irosim niciodată ocazia oferită de o criză bună.”

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Christine Lagarde: BCE este pregătită să asigure STABILITATEA financiară a zonei euro

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »