Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a catalogat drept ”productivă” conversația cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, liderul american anunțând un acord ”imediat” pentru un armistițiu parțial în Ucraina și eforturi pentru oprirea războiului.
”Convorbirea mea prin telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost foarte bună și productivă. Am convenit asupra unui armistițiu imediat în privința obiectivelor energetice și a infrastructurii, cu înțelegerea că vom acționa rapid pentru a avea un armistițiu total și, în final, pentru a opri acest război oribil dintre Rusia și Ucraina”, a declarat Donald Trump într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.
”Acest război nu ar fi început deloc dacă eram eu președinte! Au fost discutate multe elemente ale păcii, inclusiv faptul că sunt uciși mii de militari și că atât președintele Vladimir Putin, cât și președintele Volodimir Zelenski ar vrea să se încheie. Acest proces este în curs în totalitate și sperăm, pentru binele umanității, că vom reuși să realizăm acest lucru!”, a subliniat Donald Trump.
Anterior, Președinția Rusiei a anunțat că discuția președinților Vladimir Putin și Donald Trump a fost ”detaliată și directă”, subliniind că liderul Rusiei a pus condiții clare pentru oprirea războiului.
”În cursul convorbirii, Donald Trump a formulat o propunere privind oprirea de către Ucraina și Rusia a atacurilor asupra infrastructurii energetice timp de 30 de zile. Vladimir Putin a răspuns favorabil propunerii și a transmis ordinul forțelor armate ruse. Președintele Rusiei a semnalat că este pregătit să colaboreze cu partenerii americani pentru evaluarea modalităților de soluționare a conflictului printr-un acord global, stabil și durabil. Partea rusă a evocat o serie de puncte esențiale pentru verificarea armistițiului pe linia de contact, cerând oprirea furnizării de armament Ucrainei”, a transmis Kremlinul.
”Președinții Trump și Putin au evocat necesitatea unui armistițiu și a obținerii păcii în Ucraina. De asemenea, a fost evocată necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale. Liderii au stabilit că primul pas spre pace ar fi un armistițiu în privința obiectivelor energetice și a infrastructurii, precum și negocieri tehnice privind un armistițiu maritim, un armistițiu total și o pace durabilă”, a comunicat, la rândul său, Casa Albă.
Foto: Profimedia
Citește și: