Administrația Donald Trump începe să furnizeze semnale mixte privind eforturile politice de oprire a războiului din Ucraina, ceea ce ar putea modifica actuala configurație, ce pare favorabilă Rusiei, comentează agenția The Associated Press.
”Ceea ce s-a conturat până acum din eforturile Washingtonului în sensul opririi războiului din Ucraina sugerează un acord potențial favorabil Rusiei: președintele Donald Trump a respins ferm cererile președintelui Volodimir Zelenski, a părut să împărtășească ideile Kremlinului și a indicat că Administrația de la Kiev trebuie să cedeze teritorii și să abandoneze ambiția aderării la NATO. În plus, Trump tinde să se apropie de Rusia, ceea ce era de neconceput în urmă cu câteva luni”, notează agenția The Associated Press.
Însă, în ultimele săptămâni, Trump a început să lanseze ”semnale mixte” — mesaje prin care i-a reproșat președintelui Vladimir Putin că nu este flexibil și că așteaptă concretizarea acordului.
”În acest context, chiar dacă percepția era până acum favorabilă Kremlinului, nu s-au concretizat propunerile discutate. Iar, miercuri, Washingtonul și Kievul au semnat un Acord care le oferă americanilor acces la resursele minerale vaste ale Ucrainei, ceea ce ar putea permite continuarea asistenței militare pentru Ucraina, în scopul respingerii invaziei ruse”, constată agenția The Associated Press.
”Un câștig pentru Kremlin este că Washingtonul a reluat dialogul cu Moscova după ani de tensiuni generate de invazia rusă în Ucraina, lansată în 2022, iar dialogul nu se referă doar la oprirea războiului”, afirmă Nikolai Petrov, analist la Noul Centru pentru Studii Strategice Eurasiatice.
Trump a declarat că regiunea Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, “va rămâne a Rusiei”, iar ideile de pace prevăd menținerea controlului trupelor ruse asupra teritoriilor ucrainene ocupate. Însă secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat că Acordul mineralelor “semnalează clar Rusiei că Administrația Trump menține angajamentul unui proces de pace axat pe un stat ucrainean liber, suveran și prosper pe termen lung”.
În acest context, multe lucruri vor depinde de modul în care Europa poate acționa pentru acoperirea golurilor în materie de asistență militară lăsate de Statele Unite.
”Dacă Trump optează pentru retragerea din efortul de pace și continuă normalizarea relațiilor cu Rusia, inclusiv prin relaxarea sancțiunilor, acesta ar putea fi considerat un succes major pentru Putin, dar nu este o garanție”, explică Serghei Radcenko, istoric și profesor la Institutul Johns Hopkins pentru Studii Internaționale Avansate.
În efortul de anulare a sancțiunilor masive impuse de Statele Unite Rusiei, Donald Trump va întâmpina o rezistență solidă în Congresul SUA.
Foto: Profimedia
Citește și: