Papa Leon al XIV-lea a cerut eliberarea jurnaliștilor condamnați la închisoare „pentru că au căutat și au spus adevărul”. Totodată, Suveranul Pontif a exprimat solidaritatea Bisericii Catolice față de ei. Declarația a fost făcută luni, în cadrul primei sale întâlniri oficiale cu reprezentanții companiilor mass-media, conform AFP.
„Biserica recunoaște în acești martori – mă gândesc la cei care relatează despre război chiar cu riscul vieții lor – curajul acelora care apără demnitatea, justiția și dreptul popoarelor de a fi informate”, a precizat Papa Leon al XIV-lea, considerând totodată că „doar popoarele informate pot face alegeri libere”.
„Suferința acestor jurnaliști încarcerați face apel la conștiința națiunilor și a comunității internaționale, chemându-ne pe toți să protejăm prețiosul bun al libertății de exprimare și al libertății presei.
Vă aflați în prima linie pentru a relata despre conflicte și speranțele de pace, despre situații de nedreptate și de sărăcie, despre munca tăcută a multora pentru o lume mai bună. De aceea vă cer să alegeți, cu conștiință și curaj, calea unei comunicări a păcii”, a adăugat Suveranul Pontif.
Papa Leon al XIV-lea le-a adresat deja un îndemn la pace „marilor puteri ale lumi” duminică, în timpul primei sale rugăciuni duminicale pe care a rostit-o din balconul Bazilicii Sfântul Petru.
În copilărie, Prevost a servit ca slujitor de altar la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Chicago. A urmat studiile secundare la seminarul mic al Ordinului Sfântului Augustin în 1973, înființat în secolul al XIII-lea. În 1977, Prevost a obținut o licență în matematică la Universitatea Villanova, dar a decis să devină preot și s-a alăturat Ordinului Sfântului Augustin, depunând primele jurăminte către ordin în septembrie 1978 și jurămintele solemne în august 1981.
Papa Leon al XIV-lea a devenit primul pontif augustinian din istorie și al doilea din „Lumea Nouă”.
CITEȘTE ȘI:
Leon al XIV-lea, prima rugăciune în calitate de PAPĂ la Bazilica Sfântul Petru