Danemarca analizează posibilitatea de a pune capăt interdicției privind energia nucleară, în vigoare de 40 de ani.
Statul scandinav examinează cele mai bune modalități de a evita o pană de curent similară celei de luna trecută din Spania și Portugalia, conform Financial Times.
Lars Aagaard, ministrul danez pentru Climă, Energie și Utilități, a declarat pentru publicația Politiken că coaliția de centru de la Copenhaga va avea nevoie de un an pentru a analiza avantajele și dezavantajele relansării energiei nucleare.
Datorită vastelor parcuri eoliene offshore, Danemarca are una dintre cele mai mari ponderi de energie regenerabilă în mixul său de electricitate din Europa.
Danemarca utilizează cărbunele și gazul, precum și interconectările cu țări precum Suedia și Norvegia – care dispun de resurse nucleare și hidro – pentru a asigura un nivel scăzut de întreruperi ale alimentării cu energie electrică, conform standardelor europene.
Patru partide de opoziție de dreapta din Parlamentul danez sunt dornice să reintroducă energia nucleară în Danemarca și au programat o dezbatere cu Aagaard pentru miercuri.
„Observăm că există o evoluție a noilor tehnologii de energie nucleară: reactoarele modulare mici”, a declarat Aagaard pentru Politiken.
Guvernul a decis să lanseze o analiză a potențialului acestei noi tehnologii, a spus el, dar a adăugat că „nu este suficient că acestea au potențial. De asemenea, trebuie să știm ce înseamnă pentru societatea daneză”.
Reactoarele modulare mici, care sunt construite în fabrici și pot oferi timpi de construcție mai scurți decât centralele mari, au atras un entuziasm semnificativ din partea investitorilor la nivel mondial, însă multe dintre acestea sunt încă în stadiul de proiectare sau așteaptă aprobarea autorităților de reglementare.
Anders Fogh Rasmussen, fost prim-ministru al Danemarcei și fost secretar general al NATO, a declarat pentru Financial Times că este în favoarea ridicării interdicției „ridicole”.
„Energia eoliană și solară sunt bune atâta timp cât ai vânt și soare. Dar este ridicol să excluzi în avans energia nucleară … Părerea mea este că acesta este un proces către ridicarea interdicției”, a spus el.
Un subiect de controversă în Danemarca ar fi amplasarea noilor centrale nucleare dar și locul în care ar fi depozitate deșeurile provenite de la reactoare.
Ridicarea interdicției din 1985 ar plasa Danemarca într-un grup din ce în ce mai mare de țări care iau în calcul energia nucleară pentru a echilibra sursele regenerabile în mixul de electricitate.
Guvernul de dreapta din Suedia încearcă să revigoreze energia nucleară în această țară, care mai are încă trei centrale în funcțiune, după dezbateri ample privind închiderea acestora după accidentul de la Three Mile Island din SUA din 1979.
Popularitatea reactoarelor nucleare de mari dimensiuni a scăzut după accidentele de la Cernobâl din 1986 și Fukushima din 2011.
Proiectele recente de energie nucleară de mari dimensiuni din țări precum Franța, Marea Britanie și Finlanda au depășit cu mult bugetele. Finlanda a inaugurat centrala Olkiluoto 3 în 2023, cu 14 ani mai târziu decât era planificat și cu un buget aproape cvadruplu față de cel inițial.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: