Televiziunile nu vor mai putea să ruleze reclame la jocuri de noroc cu vedete în pauzele publicitare, potrivit deciziei Consiliului Național al Audiovizualului.
Noua prevedere va fi obligatorie în 90 de zile după ce Codul Audiovizual va intra în vigoare, potrivit Pagini de Media.
„Este interzisă difuzarea de publicitate pentru jocuri de noroc în care sunt prezente personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive sau de alte persoane, care, datorită notorietăţii în mediul online, pot încuraja participarea la astfel de jocuri”, potrivit noului articol 110, alineatul 7 din nou votatul Cod Audiovizual.
Winbet a contestat decizia CNA și a cerut ca vedetele să fie folosite măcar în campanii de „responsabilitate socială”. Federaţia Română de Fotbal a propus ca personalităţile să poată apărea în campaniile de conştientizare sau de responsabilitate socială.
Codul mai conține o schimbare importantă. Reclamele şi conţinutul audiovizual legat de jocuri de noroc, inclusiv cele difuzate la cerere, trebuie să respecte regulile privind protecția minorilor.
„În cazul serviciilor media audiovizuale la cerere, furnizate prin orice mijloc, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri, trebuie să se difuzeze cu respectarea protecţiei minorilor”, prevede articolul 110.
Televiziunile vor difuza noi mesaje de la CNA cu îndemnuri la lectură, cumpărare de produse autohtone, educație, alimentație sănătoasă, practicarea sportului, vaccinare și consultații medicale, precum și avertismente care să combată violența domestică, consumul de droguri și frauda online.
Noile mesaje nu se vor mai numi de „avertizare”, ci de conştientizare a publicului. Vor avea „termen de valabilitate” de un an de la data intrării în vigoare a Codului. După un an, CNA poate reînnoi lista mesajelor.
După aproape două decenii, mesajele despre „alcool, tutun, zahăr, sare şi grăsimi” sau „minimum 2 litri de apă” dispar din pauzele publicitare ale televiziunilor.
Citește și: Motivul pentru care CNA a interzis un spot la săli de jocuri de noroc