Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și jurnalistul Ion Cristoiu a discutat despre interesele economice dintre SUA și Rusia în vederea dezvoltării sub domeniul inteligenței artificiale, dar și despre schimburile culturale dintre cele două state. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Se aduce în discuție o convorbire între președintele Trump și președintele Putin, care ar fi avut ca scop dezvoltarea unei colaborări în domeniul energetic. Ion Cristoiu spune că, dat fiind valul dezvoltării inteligenței artificiale în America, aceasta are nevoie de resurse enorme de energie pentru a putea susține acest domeniu. Având în vedere resursele uriașe ale Rusiei, este o oportunitate perfectă pentru SUA de a putea continua dezvoltarea tehnologiei AI.
„E vorba de energia pentru inteligență artificială, bătălia numărul unu pe planetă, dar nici în Europa nu este inteligență artificială care să consume uriașește energie, și de aici înțelegerea cu Rusia, care are energie.”
Cu atât mai mult, se discută despre un schimb cultural între cele două țări, care să se realizeze prin intermediul cinematografiei, care să portretizeze valorile tradiționale și istoria celor două țări. Ion Cristoiu vorbește despre cum Rusia s-a instalat deja în regiune, iar posibilitatea de recuperare a teritoriilor este foarte mică, referindu-se la anexarea regiunilor Donețk și Lugansk de către Rusia.
„A luat Oscarul un interpret dintr-un film făcut de americani, dar în care eroii erau ruși, și rușii din ăștia noi, chiar dacă erau la nivel, pentru că erau prezentați foarte bine într-o viziune, adică erau rușii acolo, un personaj pozitiv. Noi deja am răgușit din 2022 când vorbim, pentru că, da, de când a apărut Trump, situația din Ucraina este de o absurditate fără margini în ceea ce privește, cum să zic, raportarea la realismul pe care îl presupune ultimul moment istoric. La ora actuală, Rusia a anunțat că a cucerit tot teritoriul acela Lugansk. Acolo s-au proclamat două republici autonome, Donețk și Lugansk. Aceste republici, care au teritoriu pe teritoriul ucrainean sau alipite, au intrat în Federația Rusă. Federația Rusă consideră teritoriul lor ca fiind teritoriul rusesc. Problema este că granița celor două republici, în momentul în care ele au devenit parte a Federației Ruse, partea federației, acolo la administrație, ei considerau teritoriul rusesc ca și Crimeea, era puțin mai sus decât cum ajunseseră trupele. Și acum ei au denumit cucerirea, mersul de la unde erau până la granițe, eliberarea teritoriilor. La ora actuală, nu ai cum să-i scoți pe ruși.”