Prima pagină » Emisiuni » Dumitru Prunariu: „După revenirea pe PĂMÂNT, gravitația terestră ți se pare strivitoare”

Dumitru Prunariu: „După revenirea pe PĂMÂNT, gravitația terestră ți se pare strivitoare”

Dumitru Prunariu: „După revenirea pe Pământ, gravitația terestră ți se pare strivitoare”

Dumitru Prunariu a fost invitat în cadrul emisiunii moderate de H. D. Hartmann, unde a vorbit despre efectele gravitației asupra corpului uman și cum organismul resimte forțele după o perioadă petrecută în spațiu. Urmărește aici, integral, emisiunea.

Dumitru Prunariu: „Pe Lună gravitația este de șase ori mai mică decât pe Pământ”

În timpul discuției, H. D. Hartmann a vrut să afle câtă gravitație este necesară pentru ca omul să își păstreze postura bipedă. Dumitru Prunariu a explicat că, chiar și într-un mediu unde gravitația este mult mai slabă decât pe Pământ, corpul uman reușește să se adapteze. Astronautul a dat exemplul Lunii. Gravitația este mult mai redusă, dar oamenii pot merge fără probleme. În același timp, el a subliniat că diferența față de Pământ schimbă modul în care ne deplasăm. Fiecare pas este mai amplu și mai ușor de realizat.

„Pe Lună, de exemplu, gravitația este de șase ori mai mică decât cea a Pământului. Bineînțeles că rămâi biped, pentru că există o forță care te atrage spre jos, jos fiind suprafața Lunii, suprafața lui Marte și așa mai departe. Se merge mai ușor decât pe Pământ. Ești de șase ori mai ușor. În momentul în care ai călcat, ai face un pas de câțiva metri.”, a explicat Prunariu.

După revenirea din cosmos, organismul resimte gravitația terestră ca o povară

Continuând explicația despre efectele gravitației, Dumitru Prunariu a vorbit despre dificultățile întâmpinate la revenirea din spațiu. După o perioadă de expunere la microgravitație, corpul uman are nevoie de timp pentru a se adapta din nou la forța gravitațională normală de pe Pământ. Astronautul a descris în detaliu senzația de greutate copleșitoare și efortul necesar pentru a redeveni funcțional. Procesul de readaptare începe imediat după aterizare și poate dura câteva ore.

„Dacă gravitația este mai mare, atunci da, te strivește puțin și mergi greu, parcă ai avea de două ori mai multe kilograme, așa cum am simțit eu când m-am întors din cosmos. Gravitația terestră ți se pare strivitoare. În primele minute efectiv simți că nu te poți ridica pe picioare. Pe acel scaun rămân după aterizare cam o oră, o oră și jumătate, până când organismul începe să recunoască gravitația.”, a relatat Dumitru Prunariu.

Alexandra Anton a studiat Topografie și Cartografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile de masterat în domeniul geomatică. În prezent, studiază Română-Spaniolă ... vezi toate articolele
OSZAR »