Nicuşor Dan nu este de acord cu respingerea candidaților de extrema dreaptă de la alegerile prezidențiale. Primarul general al Capitalei și-a depus candidatura prezidențială la Biroul Electoral Central pe 7 martie.
Candidatul independent la președinție, susținut de Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Populară, consideră că „nu este corect democratic” să fie respinși candidați de către Curtea Constituțională, dar a subliniat că decizia eliminării candidatului Diana Şoşoacă (SOS România) a fost legală.
În conferința de presă organizată la Cluj-Napoca, Nicușor Dan și-a spus punctul său de vedere că mecanismul electoral ar trebui verificat, citează Digi24:
„Oricine, mai puţin dacă propune nişte chestiuni inacceptabile, să poată să candideze. Noi am avut cazul Şoşoacă, după cum ştiţi foarte bine, Curtea Constituţională, în opinia mea, corect a interpretat legea şi a interzis candidatura, problema este faptul că legea permite Curţii Constituţionale să ia o astfel de decizie, nu cred că este corect democratic, deci trebuie să ne uităm la mecanism, pentru alegerile viitoare”.
Primarul general al Bucureștiului, fondator al partidului Uniunea Salvați România în 2016, consideră că România trebuie să se mențină în direcția occidentală. El anticipează că va fi o campanie elctorală dură până în mai, iar „vocea oamenilor simpli va conta mai mult decât vocea politicienilor”.
„Lucrurile au devenit foarte simple, există o direcţie care se numeşte în multe feluri, dar în esenţă se numeşte Rusia, există o direcţie care înseamnă lăsăm lucrurile aşa cum au fost şi există o mare aşteptare a romanilor pentru schimbare cu păstrarea direcţiei occidentale. Va fi o campanie electorală care, pe fondul neîncrederii în întreaga clasă politică, vocea oamenilor simpli va conta mai mult decât vocea politicienilor”.
Nicușor Dan constată că într-o lume ideală, puterile statului ar fi considerat dezvoltarea învățământului o prioritate. Dar în contextul unui război la graniță și creșterii amenințării din partea Rusiei la securitatea Europei, edilul crede că sunt necesare dezvoltarea armatei și creșterea cheltuielilor pentru apărare:
„Într-o lume ideală, ar fi stupid să creşti cheltuielile pentru armată în condiţiile în care ai nişte necesităţi pe educaţie, pe dezvoltarea comunităţilor, numai că noi nu suntem într-o lume ideală şi orice, dacă ne uităm la Ucraina, orice e mai bine decât un război. Nu este doar atât, este vorba şi de a dezvolta armata, de a dezvolta capacităţi de producţie care să stimuleze şi economia naţională, ăsta este contextul, şi creşterea procentului din PIB pentru cheltuieli militare este o necesitate care trebuie să fie făcută gradual şi în acord cu partenerii noştri, SUA şi Europa”.
Sursa Foto: Profimedia