Căpșunile sunt printre cele mai îndrăgite fructe și mulți români au început să investească în ferme și solarii pentru a obține producții timpurii. Însă, nu toți știu ce trebuie făcut pentru a avea o cultură bogată de căpșuni, cu fructe mari, dulci și gustoae.
Secretul fermierilor spanioli este simplu și, folosind câteva sfaturi de la cei care cultivă în regiunea Huelva, am putea avea recolte bogate și în România.
Huelva este una dintre cele mai importante zone ale Spaniei în producția de căpșuni. Aici, metodele tradiționale sunt preferate celor industriale, iar clienții apreciază gustul autentic și văd diferența.
Secretul fermierilor spanioli are legătură cu îngrijirea cât mai atentă a solului, alegerea corectă a nutrienților și folosirea unor îngrășăminte naturale. Toate acestea susțin dezvoltarea sănătoasă a căpșunilor, după cum scrie fanatik.ro. Așadar, iată că nu doar soiul contează când vine vorba de căpșuni, ci și modul lor de îngrijire.
Pentru a obține fructe mari, dulci și gustoase, fermierii din Huelva îngrijesc de timpuriu solul – ei încep fertilizarea încă din toamnă sau cel târziu primăvara. Nu folosesc soluții chimice, preferând îngrășământ organic bine fermentat, cum ar fi gunoi de capră foarte bine fermentat. În combinația cu paie uscate, gunoiul de capră ajută la menținerea umidității și la îmbunătățirea structurii solului; conține nutrienți esențiali și în același timp este blând cu rădăcinile plantelor.
Spaniolii mai adaugă și făină de oase și/sau coji de ouă măcinate pentru a ajuta căpșunile să fie cât mai dulci… și mai viguroase. Cele două reprezintă surse importante de calciu și fosfor, esențiale pentru sănătatea fructelor.
Un alt secret important este folosirea sulfatului de magneziu. Într-un vas de 5 litri de apă se aruncă o lingură de „sare amară” și, după dizolvare, se toarnă la rădăcina plantei. Se spune că fructele vor fi mai viu colorate, în acest fel.
În toată Spania, dar și în Italia, se folosește un ingredient numit „elixirul căpșunilor”. Este vorba despre un îngrășământ lichid obținut din plante și resturi organice, după cum urmează:
Toate ingredientele se lasă la fermentat pentru o săptămână, timp în care se amestecă zilnic. Când nu mai apare spumă la suprafață, iar mirosul devine ușor înțepător înseamnă că am obținut „elixirul căpșunilor”. Pont: pentru o fermentare mai rapidă, opțional se poate adăuga miere de albine.
Soluția se diluează în proporție de 1 la 10 (o parte „elixir” macerat la 10 părți de apă) și se aplică la rădăcina plantelor, la interval de 10-14 zile. Atenție: nu se aplică pe frunze când afară este foarte cald sau înainte de cules!
Cu acest „elixir”, fermierii spanioli obțin căpșune uriașe, dulci și deosebit de gustoase.
CITEȘTE ȘI: