Mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva legii care are ca obiectiv interzicerea marșului anual „Pride”, organizat de comunitățile LGBTQ+ și care, în opinia criticilor, face parte dintr-o încercare mai amplă de a restricționa libertățile democratice înaintea alegerilor parlamentare din 2026, potrivit Reuters.
Premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban – care trebuie să facă față provocărilor partidului de opoziție înaintea alegerilor – a criticat comunitatea LGBTQ+ și a promis reducerea finanțării străine a mass-mediei și a organizațiilor neguvernamentale din Ungaria.
Parlamentul, dominat de partidul lui Orban, Fidesz, a adoptat luna trecută o lege cu scopul de a interzice marșul „Pride”, deoarece acesta ar putea avea efecte negative asupra copiilor. Orban, care este în funcție din 2010, promovează o agendă conservatoare, creștină.
Legea afirmă ca poliția poate utiliza camere cu recunoașterea facială pentru a îi identifica pe cei care participă la eveniment și amenda. Criticii sunt de părere că această lege poate deveni o unealtă, care ar putea fi folosită împotriva oponenților politici ai lui Orban.
Conform unui fotograf al Agenției France Press, peste 10,000 de oameni s-au adunat în centrul Budapestei pentru a protesta, fluturând steaguri ale Ungariei, alături de cele LGBTQ+ și ținând în mâini pancarte cu mesajele „Până aici cu minciunile” și „Jos cu Orban! Vrem democrație!”
O protestatară în vârstă de 60 ani, patisera chef Agica Tohne, a declarat pentru AFP că plănuiește să participe și la următoarele demonstrații pentru că „sistemul ăsta corupt trebuie să eșueze și oamenii încep să se trezească”.
Parlamentarul independent Akos Hadhazy, unul dintre organizatorii protestului, a spus că acestea „nu se vor opri până legea nu este abrogată” și că „legea tehno-fascistă” a fost scrisă după modelul celor din Rusia și China.
Orban a spus că din moment ce se pot întâmpla adunări ca cele de marți, nu există niciun pericol asupra democrației, considerând protestele împotriva acestei legi „instigări”, relatează Reuters.
Un grup al ambasadelor din Budapesta, din care fac parte și cele ale statelor Europene, dar nu și cea a SUA, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu noile schimbări.
„Noi, ambasadele din Ungaria, suntem foarte îngrjorate în legătură cu legislația…care are ca rezultat restricționarea dreptului la adunări pașnice și la liberă exprimare”, au declarat 22 de ambasade, din care fac parte și cele ale Franței, Germaniei și Regatului Unit, conform Reuters.
Organizatorii festivalului spun că marșul „Pride” nu prezintă un pericol față de copii și că plănuiesc să desfășoare evenimentul, în ciuda interzicerii acestuia.
Foto – Profimedia Images
Citește și: