Prima pagină » Actualitate » POVESTEA zilei în care românca supraviețuitoare a Holocaustului și-a văzut nepotul ținut 505 zile în captivitatea Hamas: ”Nu l-aș fi recunoscut”

POVESTEA zilei în care românca supraviețuitoare a Holocaustului și-a văzut nepotul ținut 505 zile în captivitatea Hamas: ”Nu l-aș fi recunoscut”

Bucurie fără margini, lacrimi de fericire, îmbrățisări cât pentru zece vieți și inimi care bat cu adevărat după 505 zile îndurate în captivitatea Hamas. Omer Wenkert, un tânăr de 23 de ani, cu dublă cetăţenie, israeliană și română, s-a reunit zilele trecute cu familia. Imaginile sunt de-a dreptul emoționante și descriu, fără a avea nevoie de cuvinte, bucuria revederii. 

Zili Wenkert din Israel – bunica lui Omer Wenkert – o doamnă cu origini românești din Bucovina, a trăit o adevărată dramă, după ”sâmbătă neagră” din 7 octombrie 2023, pe care nimeni și nimic nu o poate șterge din mintea și din sufletele israelienilor.

Femeia, care a supraviețuit Holocaustului, a povestit într-un interviu pentru Gândul bucuria de nedescris pe care a trăit-o când și-a vezut nepotul în viață, după o perioadă chinuitoare, atât pentru ea, cât și pentru restul familiei.

Omer Wenkert avea 22 de ani când a fost răpit de teroriștii Hamas, în timp ce se afla la festivalul Nova din Ra’im, la granița cu Gaza. Familia l-a identificat în acea zi într-o înregistrare video publicată pe rețelele sociale, în care era văzut în lenjerie intimă, legat pe spatele unei camionete albe și bătut de militanții care se îndreptau spre Gaza.

Omer Wenkert, un învingător. Marea revenire după chinul celor 505 zile în captivitatea Hamas

Bunica acestuia, împreună cu toată familia, au trăit un adevărat infern în toată această perioadă de așteptare. În vârstă de 83 de ani, Zili Wenkert a făcut o mărturisire emoționantă, declarând că trăiește doar ca să-și mai vadă o dată nepotul și să-l strângă în brațe.

Cu lacrimi și strigăte de bucurie l-au întâmpinat cei dragi pe Omer Wenkert. Tânărul suferă de o boală autoimună, iar familia s-a temut că răpitorii nu i-au acordat medicația necesară.

Când l-a văzut și a fugit să-l atrângă în viață, mama i-a spus lui Wenkert că este un „învingător”, iar tatăl său a rostit binecuvântarea evreiască, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru că i-a adus fiul acasă.

„Dacă l-aș fi întâlnit pe stradă, nu l-aș fi recunoscut”

Zili Wenkert a mărturisit că eliberarea lui Omer a însemnat pentru ea o bucurie de nedescris, ca și cum ar fi primit un nepot nou. Bunica lui Omer, născută la Rădăuți, simte că viața a căpătat din nou un sens și abia așteaptă ca lucrurile să-și reia cursul normal, după lunile de teroare și spaimă.

Bunica din Israel a ținut să mulțumească și Ambasadei României, despre care susține că le-a fost un adevărat sprijin în tot acest timp, dar și tuturor celor care nu au uitat nicio clipă, militând și luptând pentru aducerea acasă a ostaticilor.

„Nepotul meu spune că este bine, dar dacă eu l-aș fi întâlnit pe stradă, nu l-aș fi recunoscut. Este foarte slăbit, arată ca un băiețel, nu ca un bărbat la 23 de ani. O  să-și revină, cu ajutorul lui Dumnezeu, însă deocamdată este la spital. L-am vizitat duminică și sunt sigură că o să-și revină încet, încet. Mă simt ca și cum aș fi căpătat un nepot acum, un nepot nou.

Este primul meu nepot și a fost o bucurie când am primit vestea că s-a născut, eram la spital, așteptam. Acum, l-am primit încă o dată pe nepotul meu. Este o bucurie greu de descris. L-am văzut la televizor, am văzut cum cobora din elicopter, iar apoi am fost să-l văd în carne și oase la spital. Deocamdată, mai mult oase (n.r. – râde). Sper ca pentru toți care au fost răpiți să vină o eliberare, o ușurare, pentru că acolo sunt părinți și copii”, a mărturisit cu emoție și bucurie Zili Wenkert.

Atacul Hamas din 7 octombrie 2023 constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Măcelul de pe 7 octombrie 2023 a schimbat pentru întotdeauna sufletele și viața multor oameni, fiecare așteptând să-și strângă din nou în brațe persoanele dragi, ajunse de atâtea zile în mâinile Hamas.

Mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas.

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi tineri care petreceau în aer liber.

Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu intenţia de a distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas”, au comentat semnatarii.

„L-am văzut cu mâinile legate, într-o mașină deschisă a Hamas, era culcat jos”

Zili Wenkert a povestit – după răpirea nepotului său de către teroriștii Hamas – într-un interviu pentru Gândul, că Omer, nepotul său, este o persoană veselă, căruia îi place muzica și viața.

Înainte să fie răpit, tânărul învăța foarte bine și conducea un restaurant, făcându-și cu mult profesionalism treaba. Omer a mers la acel festival al morții cu o prietenă, ucisă de teroriștii Hamas.

„Pe nepotul meu îl cheamă Omer. Are 22 de ani și a fost răpit de călăii Hamas, când a fost la acea petrecere. Nu avem nicio informație nouă de la nimeni. Singurul lucru este că am văzut că trăiește, l-am văzut cu mâinile legate, într-o mașină a Hamas, era culcat. La un moment dat a mișcat capul și era Omer al nostru.

În acea sâmbătă, la ora opt dimineața, a vorbit cu tatăl lui și i-a spus că a intrat într-un fel de apărătoare (n.r. – după atacul Hamas), au intrat mai mulți tineri acolo. La un moment dat, Omer a ieșit, deoarece nu putea să mai respire, și atunci l-au prins. Cât a reușit să vorbească cu mama lui pe WhatsApp, până să fie răpit, i-a spus că se teme foarte tare. Cum să nu te temi când treci prin așa ceva?”, mărturisea Zili Wenkert, femeia care a învins Holocaustul și care are origini românești, din Bucovina.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | O supraviețuitoare a Holocaustului trăiește să-și mai strângă în brațe nepotul răpit de Hamas. „N-am crezut să mai trec prin așa tragedie”

EXCLUSIV | Cele două mari temeri ale unei românce din Israel, după 27 de zile de infern. „Este înfiorător, asta mă sperie cel mai tare!”

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele
OSZAR »