Prima pagină » Actualitate » Paul Coyer: „România a intrat în SCENĂ prin Ceaușescu”

Paul Coyer: „România a intrat în SCENĂ prin Ceaușescu”

Paul Coyer: „România ca intermediar între Nixon și China”

Invitat în cadrul emisiunii moderate de H. D. Hartmann, analistul politic american Paul Coyer a subliniat rolul României ca intermediar între Statele Unite și China, evidențiind influența strategiei lui Ceaușescu de a se distanța de Moscova. Acesta a punctat impactul semnificativ al Crizei Rachetelor din Cuba asupra direcției politice adoptate de regimul român. Urmărește aici integral emisiunea.

În cadrul discuției, analistul politic a subliniat modul în care regimul Ceaușescu a reușit să se implice în apropierea dintre Statele Unite și China. Acesta amintește că, deși nu este un admirator al liderului comunist român, nu poate fi ignorat faptul că Ceaușescu a jucat un rol, fie el modest,  în facilitarea contactelor dintre administrația Nixon și liderii chinezi Mao Zedong și Zhou Enlai. Coyer evidențiază și politica de distanțare a României față de linia dură a Moscovei, precum și vizita strategică a lui Richard Nixon la București, în 1969.

„România a intrat, de fapt, în scenă prin Ceaușescu, al căruia, evident, nu sunt un admirator. Totuși, Ceaușescu, după cum știți, a jucat un rol, poate nu la fel de mare ca cel al Pakistanului la vremea respectivă, dar totuși un rol important în încercarea de a transmite mesaje între administrația Nixon, nou instalată în 1969, 1970 și 1971, și chinezii conduși atunci de Mao Zedong și Zhou Enlai.  Ceaușescu era hotărât să acționeze ca un actor independent în cadrul blocului sovietic, ceea ce a dus la multe tensiuni cu Moscova. Iar Nixon era un operator geopolitic foarte inteligent, nu perfect, dar era suficient de abil pentru a-și da seama că România și Ceaușescu reprezentau o carte pe care merita să o joace. Putea să-i provoace pe sovietici venind aici, la începutul lui 1969, după ce a devenit președinte, așa cum știți, și apărând pe stradă alături de Ceaușescu, ceea ce i-a scos din minți pe cei de la KGB.”

Rolul României în Blocul Est-European

Moderatorul aduce în vederea lui Paul Coyer, cum Criza Rachetelor din Cuba a determinat România să caute o poziție independentă față de Moscova, trimițând un mesager în SUA pentru a avertiza despre riscurile unui atac nuclear și dorința de a supraviețui în fața confruntării dintre superputeri. explică faptul că, deși mesajul nu a fost crezut inițial de americani, Ceaușescu a demonstrat ulterior că vulnerabilitatea era reală. Paul Coyer explică faptul că, deși mesajul nu a fost crezut inițial de americani, Ceaușescu a demonstrat ulterior că vulnerabilitatea era reală, adăugând faptul că, atunci când Nixon a venit în România, terenul fusese deja pregătit și remarcă dificultățile în relațiile cu China, care au necesitat mulți ani de diplomație pentru a construi încrederea între cele două părți.

„România a încercat să joace un rol independent în Europa sovietică, în blocul est-european, din cauza Crizei Rachetelor din Cuba”, spune moderatorul.

„Iar când a venit Ceaușescu, el a transmis mesaje într-un mod absolut agresiv și a demonstrat că acel mesaj, trimis cu ani înainte, fusese autentic… Terenul fusese pregătit”, spune Paul Coyer.

„Conducerea comunistă chineză nu l-a plăcut pe Ceaușescu și nici conducerea lui.”, spune moderatorul.

https://www.youtube.com/watch?v=xdDAcGUll3o

Mălina Maria Fulga este redactor în cadrul echipei Gândul. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, consolidându-și astfel pasiunea ... vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »