Prin intermediul unui comunicat de presă, Patriarhia Română s-a declarat „mâhnită” din cauză că autoritățile ucrainene nu recunosc Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.
Potrivit Patriarhiei Române, Asociația Religioasă „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina” îndeplinește toate condițiile stabilite de legislația ucraineană în vigoare, numai că refuzul autorităților din Ucraina este „continuat, nejustificat și abuziv”.
„Sfântul Sinod a luat la cunoștință cu mâhnire de refuzul continuat, nejustificat și abuziv al autorităților publice ucrainene de a recunoaște Asociația Religioasă „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta îndeplinește toate condițiile stabilite de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea sprijinirii comunităților ortodoxe române din Ucraina”, a precizat Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Pe de altă parte, în data de 26 iunie 2025, ambasadorul Kievului la București – Ihor Prokopciuk – a accentuat „importanța primară” a „recunoașterii depline” a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Biserica Ortodoxă Română.
Un astfel de demers ar duce, a spus ambasadorul ucrainean la București, în timpul unei conferințe de presă în care a comentat conflictul care a izbucnit recent la Catedrala Mitropolitană din Cernăuți, la „întărirea relațiilor și a încrederii” dintre popoarele român și ucrainean.
„Subliniez importanța primară a chestiunii recunoașterii depline a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Biserica Ortodoxă Română. Cu cât mai repede ne mișcăm în termeni de stabilirea de contacte între cele două biserici din țările noastre, în termeni de recunoaștere a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către BOR”, ar oferi mai multă încredere românilor în ceea ce privește respectarea drepturilor religioase pe care le au. Interesul nostru este ca acest proces să ie cât mai scurt posibil și finalizarea lui ar reprezenta o contribuție foarte mare pentru relațiile și încrederea dintre cele două popoare”, a subliniat ambasadorul Ucrainei.
Emil Hurezeanu – la momentul respectiv ministru al Afacerilor Externe – a reacționat în urma conflictului care a avut loc la Cernăuți, între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene și cei ai nou-înființatei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, soldat cu mai multe victime.
Întrebat dacă au fost români implicați în incident, ministrul a precizat că, din datele pe care le are Ministerul de Externe, „conflictul din biserică de la Cernăuți nu este între preoți și cetățeni români”.
„Suntem informați în mod frecvent, permanent în legătură cu tensiunile locale din Cernăuți și în relațiile comunităților religioase din interiorul comunității românești, pentru că nu toți membrii comunității românești, nu toate bisericile, cu toți parohii, nu toți preoții, toate parohiile au aceleași raporturi. Unii sunt preoți români, parohii care țin de Biserica Ortodoxă Rusă. Există intenții de creare a unei ramuri a Bisericii Ortodoxe Române. Există și Biserica Ortodoxă Ucraineană”, a declarat Emil Hurezeanu. (mai multe detalii AICI)
Citește și:
Adrian Severin: „Mulți dintre cei care l-au votat pe Nicușor nu vor să își recunoască GREȘEALA”
Cine este miliardarul care a cumpărat, cu BITCOIN, o insulă și vrea să facă acolo o țară