Controversa momentului este legată și de taxa pe boală. „Aceasta nu o să scadă venitul celor care sunt în concediu medical”, spune noul ministru al Sănătății, Alexandru Rogobete. Acesta și-a preluat mandatul de la Alexandru Rafila, marți dimineață, fără presă.
Așa cum fostul ministru și-a făcut și bilanțul activității de la Sănătate, noul minstru Rogobete spune că e dispus să poarte discuții, cu date tehnice, cu reprezentanții asociaților pacienților despre taxarea concediilor medicale.
„Le transmit că îi aștept la discuții, cu date tehnice, cu cifre și vom găsi împreună o soluție astfel încât să nu afectăm oamenii cu venituri mici sau oamenii bolnavi. În momentul de față, atunci când un pacient este în concediu medical, venitul lui de la finalul lunii este mai mare decât într-o lună în care nu este în concediu medical. Deci, în principiu, această măsură nu va scădea venituri, dar evident, vom sta la masă cu toții și vom lua o decizie”, a precizat Alexandru Rogobete.
Cristian Păun, profesor de economie, îl cotrazice, însă, pe noul ministru al Sănătății, când vine vorba de cheltuielile persoanelor aflate în suferință.
„Când ești în concediu medical, veniturile tale sunt mai mari decât atunci când muncești, dar și cheltuielile tale sunt mai mari, că trebuie să te duci la spital, să-ți iei medicamente, să faci tot felul de cheltuieli din astea, pentru că te-a lovit, poat,e o boală mai complicată și deocamdată nu poți munci cumva. Și concediul medical, din punctul meu de vedere, ar trebui să funcționeze ca un fel de asigurare de sănătate. De fapt, sistemul medical din România ar trebui să funcționeze pe principiile unei asigurări de sănătate. Tu plătești o primă, iar în momentul în care te lovește efectiv necazul să ți se deconteze toate cheltuielile, evident că tu o să spui acolo… «o să am un venit mai mare decât ce aveam până acum, că mi se decontează cheltuieli, primesc niște cheltuieli plătite de cineva». Da, dar pentru ele, în timp, ai plătit niște bani. Cred că ar trebui să fim puțin mai atenți pentru că starea de sănătate a populației, indiferent dacă ești cu venituri mai mari sau mai mici, este foarte importantă pentru creșterea economică. Nu poți să ai o națiune care să își dorească dezvoltare, să își dorească creșterea economică, cu o astfel de abordare a sănătății”, a spus Cristian Păun la Digi 24.