Prima pagină » Actualitate » Curtea de Apel Ploiești SUSPENDĂ decizia CCR prin care au fost anulate alegerile. Ce urmează

Curtea de Apel Ploiești SUSPENDĂ decizia CCR prin care au fost anulate alegerile. Ce urmează

Curtea de Apel Ploiești SUSPENDĂ decizia CCR prin care au fost anulate alegerile. Ce urmează

Curtea de Apel Ploiești a suspendat executarea hotărârii prin care Curtea Constitutională a României a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024. În concret, judecătorul Alexandru Vasile a dispus joi, 24 aprilie 2025, suspendarea executării Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale.

Decizia Curții de Apel Ploiești este cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti.

Din informațiile Gândul, decizia de la Ploiești nu afectează activitatea Biroului Electoral Central, pentru că acesta funcționează în baza Ordonantei nr. 1/ 2025.

În același timp, CA Ploiești a anulat, în prima instanță aceeași hotărâre a CCR, decizia definitivă privind anularea, urmând să fie dată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit informațiilor publicate de Luju.ro.

Decizia Curții de Apel Ploiești a fost luată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc pe 4 mai 2024.

„Admite cererea privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotararii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024.

Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată catre reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentand taxa judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronuntare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploiesti. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părțior prin mijlocirea grefei instanței azi, 24.04.2025”,se arată în minuta sentinței din dosarul nr. 301/42/2025, prezentată de Luju.ro.

sursă foto: Luju.ro

Care sunt cele două variante după această decizie

Pe scurt, explică specialiștii consultați de Gândul, după ce Gheorghița Popescu a dat în judecată CCR să anuleze Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor, Curtea de Apel Ploiești a admis și suspendat efectele Hotărârii 32 și a dispus anularea. Decizia Curții de Apel nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte.

Dacă Înalta Curte o anulează, se continuă alegerile. Dacă Înalta Curte păstrează această decizie, atunci urmează să vedem ce dispune în privința acestor alegeri. Astfel, dacă nu o anulează, atunci trebuie să se ia măsuri să să pună în aplicare decizia aceasta a Curții de Apel Ploiești, care rămâne definitivă”, au conchis specialiștii din justiție.

Cine este judecătorul Curții de Apel Ploiești care a suspendat hotărârea CCR

Alexandru Vasile este judecător la secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Curții de Apel Ploiești. Secția este condusă de judecătoarea Maria Stoicescu, potrivit informațiilor Hotnews.ro.

Acesta a fost judecător la Tribunalul Prahova, înainte de a ajunge la Curtea de Apel, iar între 2013 și 2017 a fost detașat la Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, judecătorul are un apartament în Ploiești și conduce o Skoda Octavia din 2007. El are un salariu de 205.000 lei pe an și are active financiare în valoare de 200.000 lei, conform celei mai recente declarații de avere.

Cine  s-ar fi opus detașării judecătorului Alexandru Vasile la Ministerul Justiției

Jurnaliștii de justnews.ro au scris pe larg cum a fost „plimbat” judecătorul Alexandru Vasile de la Tribunalul Prahova la Ministerul Justiției și înapoi, în mai puțin de o lună.

În data de 23.12.2020, Ministerul Justiţiei(MJ) a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) o solicitare privind detaşarea în cadrul ministerului a judecătorului cu grad de curte de apel ALEXANDRU VASILE, de la Tribunalul Prahova, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data 03.01.2021.(…)

În motivarea solicitării se aduceau ca argumente în favoarea detașării experienţa şi pregătirea profesională a judecătorului Alexandru Vasile – a mai fost detaşat în perioada 01.08.2013 – 15.07.2017 la MJ –  complexitatea activităţii şi creşterea constantă a volumului de activitate la nivelul MJ, faptul că judecătorul ar ocupa funcţia de personal de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor şi procurorilor, în cadrul Direcţiei avizare acte normative, atribuţiile postului constînd în esenţă în analizarea şi avizarea, din punct de vedere al legalităţii, a proiectelor de acte normative din sfera dreptului public. Judecătorul Alexandru Vasile şi-a exprimat acordul în scris pentru detaşarea sa la Ministerul Justiţiei – Direcţia avizare acte normative.

În urma solicitării avizului motivat al preşedintelui Curţii de Apel Ploieşti, precum şi a punctului de vedere motivat al preşedintelui Tribunalului Prahova, ambele instanţe au comunicat că nu avizează favorabil solicitarea de detaşare, arătând, în esenţă, că la nivelul Tribunalului Prahova, schema de judecători este incompletă, iar dinamica masivă de personal a fost constantă în ultimii ani şi este de natură să afecteze indicatorii de eficienţă ai instanţei.

Conform datelor deţinute de Direcţia resurse umane şi organizare, la Tribunalul Prahova, din schema de 54 de posturi de judecător, sunt ocupate 40 de posturi şi 14 posturi sunt vacante, la care se adaugă 4 posturi temporar vacante, dintre care un post este ocupat în condiţiile art. 134 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, au precizat sursele citate.

 

Sursă foto: Alexandru Dobre Mediafax

 

CITIȚI ȘI:

Ministrul Justiției, despre ANULAREA alegerilor și ”Turul 2, înapoi”: ”Nu funcționez în logica drobului de sare. Nu va fi vorba de un precedent”

Marius Tucă: Alegerile au fost suspendate. Totul a fost pus la cale ca să fie scos Georgescu

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »