Prima pagină » Actualitate » Moscova și campania anti-LGBTQ+. „Rusia a mers mai departe decât Iranul” / Cum au dispărut 4 ore din „Game of Thrones”

Moscova și campania anti-LGBTQ+. „Rusia a mers mai departe decât Iranul” / Cum au dispărut 4 ore din „Game of Thrones”

Moscova și campania anti-LGBTQ+. „Rusia a mers mai departe decât Iranul” / Cum au dispărut 4 ore din „Game of Thrones”

În contextul conflictului din Ucraina, Rusia a adoptat legislație anti-LGBTQ+ și a intensificat cenzura. Atacurile conduse de stat asupra comunității LGBTQ+ din Rusia s-au intensificat dramatic în urma invadării Ucrainei, în luna februarie a anului 2022. Cu toate acestea, sintagma „Sharia ortodoxă”, care este uneori folosită, poate fi înșelătoare atunci când vine vorba de înțelegerea motivațiilor Kremlinului.

Spre deosebire de Uniunea Sovietică și Iran, notează jurnalistul Andrey Shashkov – corespondent pentru serviciul rus al DW, editorialist pentru ziarul Tagesspiegel – într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace, Rusia modernă nu încearcă atât de mult să eradicheze un grup de persoane din cauza orientării lor sexuale, cât să distrugă un anumit fenomen civil și cultural.

  • În doar câteva săptămâni de la declanșarea invaziei, războiul din Ucraina a avut consecințe pentru comunitatea LGBTQ+ din Rusia.
  • Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie 2022, o piatră de hotar simbolică, având în vedere că decriminalizarea relațiilor între bărbați de același sex era o condiție pentru admiterea Rusiei cu douăzeci și nouă de ani mai devreme.
  • Mulți se temeau că Rusia va lua măsuri pentru a „ataca” homosexualitatea, dar elaborarea politicilor a mers într-o direcție diferită.

Singura măsură discriminatorie formală în vigoare, la momentul invaziei, era o lege din 2013 care interzicea „propaganda gay” către minori.

Dar, până în toamna anului 2022, Duma de Stat se pregătea să adopte amendamente pentru a extinde această lege la toate vârstele. Momentul a fost semnificativ: contraofensiva ucraineană era în plină desfășurare, iar Kremlinul tocmai anunțase o mobilizare parțială, împreună cu anexarea formală a patru regiuni ucrainene.

Chiar și în mijlocul acestor evenimente importante, al doilea front împotriva comunității LGBTQ+ a continuat. „SVO (acronimul rusesc pentru «operațiune militară specială») are loc nu doar pe câmpul de luptă, ci și în mintea oamenilor”, a declarat la vremea respectivă autorul amendamentelor, Alexander Khinshtein.

Mișcarea Internațională LGBT, etichetată drept „organizație extremistă”

Apoi, în iulie 2023, Rusia a interzis tranziția de gen. Acest lucru a fost justificat de o afirmație – deși absurdă – a lui Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, conform căreia bărbații ruși își schimbau genul în masă, pentru a evita recrutarea obligatorie.

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat legea care interzice schimbarea de sex, atât ca act medical, cât şi în documentele de identitate oficiale, măsură care – potrivit parlamentului rus – era menită să prevină degenerarea copiilor şi adulţilor ruşi.
  • Legea a fost adoptată pe 14 iulie 2023, în unanimitate, de camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, şi cinci zile mai târziu de Senat.

Nu au fost produse niciodată dovezi în acest sens (n.red. – bărbați ruși care își schimbau genul pentru a nu merge pe front), iar statisticile au arătat că numărul persoanelor care își schimbau genul în Rusia (la oricare dintre sexe) s-a menținut constant la aproximativ 3.000 pe an, într-o țară cu o populație de peste 140 de milioane.

Prin această interdicție, Rusia nu numai că a mers mai departe decât Iranul (unde tranziția de gen este permisă), dar a abandonat și respectarea obișnuită a standardelor internaționale de asistență medicală, totul într-o încercare de a întoarce spatele la ceea ce se prezintă drept o societate occidentală coruptă.

  • Un impas pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2023 părea să fi întărit hotărârea Kremlinului de a urmări inamicii interni.
  • Pe 30 noiembrie 2023, judecătorul Curții Supreme, Oleg Nefedov, a aprobat o cerere legală depusă cu doar două săptămâni mai devreme de Ministerul Justiției pentru a desemna Mișcarea Internațională LGBT drept organizație extremistă.
  • Ședința de judecată a avut loc cu ușile închise și a durat doar patru ore.

Nefedov ocupa funcția de mai puțin de cinci luni și, până în acel moment, se pronunțase în principal asupra litigiilor legate de terenuri și proprietăți.

Câteva săptămâni mai târziu, instanța a divulgat o explicație pentru decizia sa istorică, susținând că o mișcare internațională LGBT a apărut în Statele Unite în anii 1960 și a prins rădăcini în Uniunea Sovietică după 1984. Aceasta a identificat nu mai puțin de 300 de reprezentanți LGBT în șaizeci de regiuni ale Rusiei”, amintește Andrey Shashkov.

Autoritățile au încercat să blocheze orice discuție publică despre problemele LGBTQ+”

În ciuda ridicolului, nu a fost o încercare de a incrimina homosexualitatea. Domeniul de aplicare a fost mult mai larg.

În loc să-i urmărească pe cei care au relații cu persoane de același sex, autoritățile au încercat să blocheze orice discuție publică despre problemele LGBTQ+.

Simpla afișare a simbolurilor extremiste (cum ar fi un avatar curcubeu pe rețelele de socializare) poate fi acum pedepsită cu până la cincisprezece zile de închisoare și o amendă, în timp ce organizarea sau participarea la activitățile mișcării se pedepsește cu doisprezece ani de închisoare.

Pentru comparație, infracțiunea de sodomie în Uniunea Sovietică era pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

  • În urma hotărârii, au existat mai multe raiduri ale poliției în cluburile gay. Deși astfel de raiduri au avut loc și înainte, poliția nu s-a mai prefăcut că vânează doar droguri.
  • Acum, raidurile sunt caracterizate oficial drept prevenirea extremismului LGBT.

Cu alte cuvinte, poliția nu mai verifică buzunarele. Se uită la conținutul telefoanelor pentru a găsi chat-uri LGBT, avatare cu steaguri curcubeu pe rețelele de socializare și alte semne de afiliere cu o organizație extremistă.

În ceea ce privește condamnările, însă, acestea au fost mult mai puține pentru infracțiuni legate de comunitatea LGBTQ+ decât, de exemplu, în temeiul legilor rusești privind cenzura militară. Potrivit Curții Supreme, în 2024 au fost intentate 214 cazuri administrative în temeiul celei mai des utilizate legi LGBTQ+ (care pedepsește propaganda relațiilor sexuale netradiționale). Folosind surse deschise, jurnaliștii au numărat treisprezece cazuri de extremism în 2024.

O evoluție semnificativă recentă a implicat industria editorială. Pe 14 mai, forțele de securitate au percheziționat apartamentele a zeci de persoane angajate de editurile Individuum și Popcorn Books (din cadrul celei mai mari edituri din Rusia, EKSMO). Trei persoane au fost plasate în arest la domiciliu”, continuă Andrey Shashkov.

„Suficient cât să mențină un anumit nivel de frică”

Motivul perchezițiilor a fost publicarea de cărți pe teme LGBTQ+, inclusiv romanul „O vară în eșarfa roșie”, care s-a vândut în peste 250.000 de exemplare.

În urma raidurilor, editorii au retras cărțile cu teme LGBTQ+.

Au existat, de asemenea, numeroase cazuri de cenzură a conținutului LGBTQ+ din filme și televiziune: platforma de streaming Amediateka, de exemplu, a tăiat aproape patru ore de material din popularul serial TV Game of Thrones.

Regimul rus a demonstrat, în repetate rânduri, că nu este deranjat de sexualitatea membrilor proeminenți ai elitei politice și culturale. Oricât de ipocrit ar părea acest lucru, se aliniază cu logica politică a campaniei anti-LGBTQ+ conduse de stat.

  • Ofensiva autorităților din Rusia lui Putin nu este îndreptată împotriva sexului netradițional sau împotriva celor care îl practică.
  • Mai degrabă, ținta este orice informație despre comunitatea LGBTQ+, orice indiciu că o astfel de comunitate există.
  • Aceasta este ceea ce oficialii înțeleg prin propagandă gay.

În acest sens, este logic ca mișcarea anti-LGBTQ+ a Rusiei să se fi intensificat după începerea invaziei la scară largă.

Regimul nu avea nevoie doar de un țap ispășitor și de o distragere a atenției, ci avea nevoie și de un val de represiune care să poată genera frică în rândul unui grup mare de ruși.

Pe viitor, campania anti-gay a Rusiei este sortită să evolueze – cel puțin din inerție. Regimul va continua să încerce să demonteze informațiile publice prietenoase cu persoanele gay și să cenzureze conținutul LGBTQ+, dar este puțin probabil să trimită mii de oameni la închisoare pentru relații homosexuale.

De asemenea, nu vor exista mai mult de câteva cazuri penale de mare amploare în fiecare an – suficient cât să mențină un anumit nivel de frică”, încheie Andrey Shashkov.


Citește și:

Pe măsură ce noul regim sirian câștigă legitimitate, Rusia lui Putin riscă să rămână în afara „JOCULUI”. „Moscovei îi va fi din ce în ce mai greu”

Operațiunile „Spider`s Web” și „Rising Lion”, un avertisment pentru Occident. „NATO trebuie să ia în considerare aceste lecții”

Domul de Aur al lui Trump, costisitor și ineficient? „Dacă va fi implementat, va fi dezavantajos pentru SUA, atât economic, cât și strategic”

Experții Consiliului Atlantic, primele CONCLUZII după ce Israelul a lansat un atac preventiv asupra Iranului: „SUA, atrase într-un război nedorit”

Miliardarul din culise. Cum PROFITĂ de război oligarhul Oleg Deripaska, conectat la sistemul militar-industrial al lui Putin și prieten cu Șoigu

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Guvernul dezbate astăzi măsurile fiscale. Bolojan se întâlnește cu sindicaliștii înainte de ședință
Digi24
De ce sunt de acord judecătorii ca Elena Udrea să iasă din închisoare cu doi ani mai devreme
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
Cu soarta nu te pui. Motivul pentru care Diogo Jota nu a putut urca în avionul spre Liverpool, ci în mașina morții
Mediafax
Decizia privind controlul judiciar al lui Călin Georgescu, amânată pentru 7 iulie
Click
Iuliana Marciuc, în formă maximă! A slăbit fără diete drastice. Iată cum arată meniul dintr-o zi!
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Mihai Leu a lăsat în urmă mesaje pentru oamenii dragi. Preotul le-a citit la înmormântare: „Ar fi trebuit să-ți spun mai des”
Digi24
Crimă violentă într-un bloc din Brașov. Suspectul, prins de polițiști după o urmărire scurtă
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Ce se întâmplă doctore
Cu ce se ocupă Ioana Țiriac, unica fiică a lui Ion Țiriac? La 27 de ani, tânăra are o viață cum mulți visează
observatornews.ro
CALCUL: Câţi bani pierde un român cu pensia privată de 11.000 de lei, după noile măsuri fiscale
StirileKanalD
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
KanalD
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Am testat SUV-ul momentului în România. 7 motive să-l iubești și 2 detalii care-ți strică zenul
Descopera.ro
DUBLĂ DETONARE în spațiu! Ce s-a întâmplat cu o stea?
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Evz.ro
Anul școlar 2025-2026. Măsura obligatorie care schimbă regulile după un deceniu
A1
Interviu cu ispita feminină Naba Salem. Ce a însemnat cu adevărat experiența Insula Iubirii sezonul 9 pentru ea: „M-a făcut să...”
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Anna, soția lui Mihai Leu, confesiuni despre ultimele momente ale fostului campion, pe patul de spital. “I-a curs o lacrimă. Am fost șocată.”
RadioImpuls
Detalii cutremurătoare despre accidentul în care a murit Diogo Jota și fratele său. Este SFÂȘIETOR ce s-a aflat! Tragedia putea să fie evitată. Ce s-a întâmplat cu adevărat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
David Bowie, peste 50 de ani de geniu muzical și metamorfoze. Traseul unei comete muzicale. Peste 1.250 de concerte și 26 de albume
OSZAR »