Locatarii unui bloc din Iași trăiesc un adevărat coșmar, încă din anul 2011, după ce o conductă care aparținea de ApaVital SA Iași s-a spart și a transformat terenul de sub fundație într-o mlaștină. Ei se judecă în instanță cu autoritățile, încă din anul 2014.
Pereții construcției au început să crape, iar unii locatari s-a mutat deja cu chirie în alte blocuri, pentru că imobilul în care locuiau este într-o stare devastatoare, scrie bzi.ro.
Zidurile riscă să cadă peste locatari, la un eventual cutremur, iar proprietarii nu mai au nicio speranță că situația se va rezolva într-un mod favorabil.
Șase proprietari se judecă în instanță, de mai bine de un deceniu, cerând despăgubiri pentru apartamentele distruse și plata chiriilor din locuințele în care au fost nevoiți să se mute.
„Situația de la bloc este la fel de ani de zile. Nu s-a schimbat nimic, este proces și atât. Locuiesc aici de 20 de ani. Este vorba că ApaVital a făcut contestație la decizia instanței și, acum, se judecă contestația. Tot vor expertize peste expertize. Domnul care a făcut expertiza imobilă – valoarea apartamentului, cum s-ar spune – s-a îmbolnăvit și s-a delegat alt expert, care a spus că are pneumonie și nu poate să vină. Nu a fost cârpit pe exterior de către locatari, pentru că nici nu se poate, că nu se mai vede avaria.
Fata mea avea 1 an când a început situația, și acum are 17 ani. Cel mai probabil, problema nici nu o să se rezolve. Expertizele sunt făcute, de anul trecut, de o firmă de la Cluj. Nu știu ce o să fie, dar bine nu o să fie. Până la urmă, este ApaVital, care este o mare putere; noi suntem conștienți, dar mergem mai departe. În proces, suntem acum 6 proprietari, doi au renunțat. Eu am ajuns la concluzia că nu o să se rezolve nimic, vă dați seama că ei nu au niciun interes. Eu cred că interesul este zona. ApaVital nu se consideră vinovați, chiar dacă sunt probe”, a spus Irina A., o locatară din bloc.
Locatarii consideră că vina este în totalitate a companiei de apă, iar de-a lungul anilor în care proprietarii s-au judecat în instanță au fost mai multe expertize tehnice realizate, obiecțiuni ale acestor expertize și nenumărate amânări.
„În prezent, pe rolul instanței de judecată se află un dosar care vizează aspectele reclamate, motiv pentru care, până la finalizarea procedurilor legale, nu putem oferi informații cu privire la dosarul aflat pe rol”, au transmis reprezentanții ApaVital SA Iași.
Blocul respectiv a fost construit în 1957, are un singur etaj și este realizat din cărămidă. Când a apărut avaria la conducta de apă, ea a fost remediată, dar problemele locatarilor nu au fost rezolvate.
Aceștia nu mai puteau locui în imobile, iar municipalitatea a găsit o soluție prin care aceștia puteau să locuiască într-o zonă de cămine. Din cauza condițiilor inacceptabile, locatarii au refuzat și au apelat la instanță.
Într-unul dintre termenele care au avut loc în instanță, în urma expertizelor și a verificărilor realizate, ApaVital trebuia să îi despăgubească pe locatari cu aproximativ 40.000 de euro, dar compania a contestat decizia.
„Exprimarea ApaVital a fost că noi am cumpărat cotețe. Blocul nu valorează nimic, dar vă dați seama cât valorează zona. Eu cred că blocul este vânat de cineva să-l dea jos și să facă altceva, cum mai este prin jur. Interesul lor cred că este să se degradeze de tot, că, până la urmă, te poate obliga să pleci, că este pericol. Sunt care au făcut credite și și-au luat apartamente. Ăia 40.000 de euro, dacă îi dădea, era ok. Mai pui și mai iei altceva, nu pleci de la zero. Acum câțiva ani s-a dat hotărârea că ApaVital trebuie să ne despăgubească. Eu știu că mie trebuia să îmi dea 41.000 de euro, erau buni și aceia.
Nu au cum să mă oblige să plec, chiar dacă îmi dau banii. Dacă vor să ne evacueze, trebuie să ne dea alt imobil, nu 40.000 de euro. Credeți-mă că eu nici nu pot să izolez în apartament, dau câte 1.100 de lei la gaz, că intră frigul peste tot, dacă este fisurat. Când a venit cu expertiza, mi-a arătat 3D ce apare cu roșu, au spus că este jale și plătesc de rup. Cei care au realizat expertiza ne-au dat dreptate nouă, ca toți, de altfel. Celor de la ApaVital nu le convine și tot mai vor expertize peste expertize. Dacă câștigăm procesul, ar trebui să ne dea, să zicem, 300.000 de euro la toți”, a adăugat Irina A., locatară din bloc.
Deși intensitatea cutremurelor din ultima perioadă nu a fost una ridicată, blocul este în pericol să se prăbușească, din cauza fisurilor și a deplasărilor de zeci de centimetri.
„Nu știu să se fi realizat controale ale inspectoratului acolo, în ultima perioadă. Seismele, din ultimii ani, din zona noastră nu au avut o intensitate mare. Ei nu ne aduc nouă la cunoștință în momentul în care realizează o expertiză. Din păcate, legea nu îi obligă nici pe experți, nici pe investitori ca, în momentul în care fac o expertiză asupra unui imobil, să ne-o prezinte și nouă spre știință. Nu îi obligă legea și ei nu o fac.
Ar fi fost interesant ca noi, inspectoratul sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență să aibă o situație reală, la zi, cu toate clădirile din oraș sau din județ, care au fost expertizate de instituții publice sau de privați, dar nu există această situație. Dacă ei și-au făcut 2, 3 expertize noi, nu știm nimic despre ele. Noi aflăm despre genul acesta de expertize doar când suntem implicați în mod direct, în rest, trec pe lângă noi”, a precizat Adrian Morariu, inspector-șef de la Inspectoratul Județean în Construcții (ICJ) Iași.