Cristina Deleanu, una dintre cele mai îndrăgite și respectate actrițe de teatru și film din România, a murit, la vârsta de 84 de ani. Talentul și sensibilitatea actriței rămân însă emblematice pentru scena culturală din România. Pianistul Ștefan Doniga a vorbit, într-un mesaj emoționant transmis pentru Gândul, despre imaginea actriței Cristina Deleanu, spunând „O, rămâi…” în deschiderea videoclipului pentru lansarea proiectul Eminesciana 2.0, mărturisind că unul dintre cele mai sensibile materiale pe care le-a realizat actrița Cristina Deleanu în ultimii ani.
Reamintim că, pentru a celebra 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține o serie de 14 spectacole multimedia, realizate după un concept original, în cadrul unui turneu național organizat cu susținerea Ministerului Culturii.
Între 9 mai și 13 iunie 2025, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor oferi publicului din 14 orașe din România ocazia de se bucura de experiența inedită a unei producții multimedia realizată după un concept prezentat în premieră în România și dedicat liricii eminesciene și universalității culturii române.
Formatul evenimentului se bazează pe proiecția unei serii de șase videoclipuri realizate de cei doi muzicieni în anul 2021, alături de mari nume ale scenei românești: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Simona Vintilă, cărora li se adaugă îndrăgitul producător de televiziune britanic Charlie Ottley.
„De Ziua Culturii Naţionale am lansat proiectul 𝑬𝒎𝒊𝒏𝒆𝒔𝒄𝒊𝒂𝒏𝒂 2.0. Am pus în el tot ce avem mai bun și mai frumos: muzica pe care o iubim cel mai mult, imaginile cele mai spectaculoase pe care le-am putut filma, cea mai frumoasă limbă română, cei mai mari actori pe care îi avem alături. Am pus toată pasiunea, priceperea și dragostea noastră pentru frumos. Și pentru că am putut să adunăm atâta frumusețe și valoare, am pus aici, de fapt, fericire”, este mesajul postat la videoclipul Eminesciana 2.0.
In Memoriam Cristina Deleanu – sursă foto Gândul
Soțul Cristinei Deleanu, actorul Eugen Cristea, a vorbit cu imina frântă despre momentul greu prin care trece. Împreună de peste patru decenii, cei doi erau uniți nu doar prin iubire, ci și prin artă. Ar fi urmat să aniverseze 41 de ani de căsnicie în luna august, însă nu au mai apucat.
„Dincolo de durere chiar sfâșietoare, chiar nu mi-aș fi imaginat că poate fi o durere sfâșietoare. (…) Dispariția doamnei Cristina Deleanu este tragică. Singurul lucru care mă liniștește este faptul că a trăit o viață lungă și, îndrăznesc să spun eu, o viață frumoasă și plină de împliniri.
Îmi pare rău că nu am ajuns la o cifră pe care mi-aș fi dorit-o. Pe data de 4 august am fi împlinit 41 de ani de când suntem împreună. Așa avem 40 de ani și câteva luni. Îmi pare foarte rău”, a declarat Eugen Cristea, la Antena Stars.
Ea a avut o carieră impresionantă, de 40 de ani, de-a lungul căreia a interpretat numeroase roluri. Cristina Deleanu s-a născut pe 22 decembrue 1940, la Ploiești, iar copilăria a fost marcată de drama războiului. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa actorului și regizorului George Carabin, în 1962.
A fost repartizată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, unde a jucat până în 1967, în spectacole importante, printre care „Înşir’te mărgărite“ (1962), „Grădina cu trandafiri“ (1963), „O femeie cu bani“ (1964) și „Idolul şi Ion Anapoda“ (1965). În ianuarie 1968 a interpretat „Angelo, tiranul Padovei“ la Teatrul „I. D. Sârbu“ din Petroşani, apoi a evoluat la Teatrul „Tudor Vianu“ din Giurgiu, până în 1980.
Între anii 1981 și 2001, Cristina Deleanu a fost o prezență constantă pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, având roluri în piese precum „Act veneţian“ (1982), „Titanic vals“ (1983), „Casa Bernardei Alba“ (1994) sau „Orfeu în infern“ (1995).
În anii ’80, ea a jucat în piese de teatru radiofonic și de televiziune, iar mai târziu, în producții cinematografice precum „Destine romantice“ (1981), „Liceenii“ (1986) și serialul TV „Om bogat, om sărac“ (2006).
Sursă foto și Video: Youtube Eminesciana 2.0
CITIȚI ȘI: