Ilie Bolojan, supărat că RA-APPS a închiriat o clădire istorică unui privat, care a subînchiriat-o unei bănci de stat: „NESIMȚIREA este mare”

Publicat: 27 06. 2025, 20:18
Actualizat: 28 06. 2025, 09:17

Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, într-o conferință de presă, că există o clădire istorică pe Șoseaua Kiseleff din București pe care Regia Autonomă-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a închiriat-o unui privat, iar acesta a subînchiriat-o, ”cu zeci de mii de euro lunar”, unei bănci de stat.

Ilie Bolojan a spus că este mult loc de bine la RA-APPS, asta ca părere generală, arătând că de când i-a lăsat, în 2008, nu mai ştie ce au făcut.

”Administrarea unor active de stat s-a dovedit că se face destul de prost”

Premierul a făcut referire la o ”clădire frumoasă” a RA-APPS, unde funcţionează o bancă de stat, care însă nu plăteşte chirie la RA-APPS, ci unui privat. Bolojan a mai spus că nesimţirea este mare în multe locuri şi în foarte multe companii de stat este mult loc de mai bine.

„Cred că e mult loc de bine la RA-APPS, asta ca părere generală. De când i-am lăsat eu, din 2008, nu mai ştiu ce-au făcut. Dar v-aş da un exemplu de zilele astea. Pe Șoseaua Kiseleff, există o clădire frumoasă a RA-APPS, unde funcţionează o bancă de stat. Credeţi că banca de stat a închiriat sediul de la RA-APPS? Nu. RA-APPS a închiriat unui privat. Şi privatul, cu câteva zeci de mii de euro lunar, de foarte mulţi ani, a închiriat-o unei bănci de stat.

Încă nu m-am întâlnit cu directorul de la RA-APPS, dar pe cel de la bancă l-am întrebat: «Totuşi, la un salariu de 20.000 de euro net, nu v-aţi interesat de ce plătiţi unui intermediar sume exorbitante, lună de lună»? Aţi făcut vreo adresă la RA-APPS să-i spui: «Dragă Regia statului, o bancă a statului vrea să-ţi plătească o chirie mai mare. Nu vrei să mă anunţi când se încheie contractul privatului?».

Deci, cum să vă spun, cred că e loc de bine de peste tot. Vă rog să înmulțiți, nu știu, 60-70 de mii de euro, ori 12 luni, ori X ani. Dar nesimțirea e mare în multe locuri, să știți. Și cred că în foarte multe companii de stat este mult loc de bine. Și întotdeauna administrarea unor active de stat, din păcate, s-a dovedit că se face destul de prost, când acolo nu sunt puse niște criterii corecte și cinstite, și tendința de a le da la prieteni sau la un nivel de chirie sub cel de piață este destul de mare”, a afirmat Ilie Bolojan.

Palatul Kiseleff, închiriat de RA-APPS unui privat și subînchiriat de Exim Banca Românească

Pe Șoseaua Kiseleff este Exim Banca Românească, care are ca acționar majoritar statul român. Ministerul Finanțelor deține 98,86% din capitalul social, restul acțiunilor fiind în posesia acționarilor minoritari persoane fizice si juridice.

Exim Banca Românească, fostă Banca de Export-Import EximBank, anunța în 2013 că Sucursala București și Centrala vor funcționa într-un nou sediu, în Palatul Kiseleff, situat pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea nr. 6A. Înainte, clădirea a fost închiriată unei alte bănci.

Construită în urmă cu peste 100 de ani și locuită câțiva ani de familia lui Alexandru Candiano-Popescu, fost membru fondator al PNL, casa a fost cumpărată în 1907 de boierul Iarca, fost primar de Buzău, iar în 1910 a intrat în posesia Casei Regale. Fosta casă boierească a fost transformată de arhitectul Grigore Cerchez în stil neoromânesc și a devenit palatul Prințului Moștenitor al tronului României, Carol al II-lea. În Palatul Kiseleff și-a petrecut copilăria Regele Mihai, care îşi alterna sejururile cu mama sa între acesta şi Palatul Elisabeta.

După abdicarea Regelui Mihai, palatul a devenit centru cultural al Ambasadei Sovietice. Ulterior, a fost transformat în cămin studenţesc. După 1989, clădirea a fost reabilitară și închiriată de la RA-APPS de o firmă cu afaceri în domeniul imobiliar, care la rândul ei, a subînchiriat spaţiul.

Din 1996 până în 2011, Palatul Kiseleff a fost închiriat băncii olandeze ING. Ulterior, în 2013, Palatul Kiseleff a fost închiriat EximBank, actuala Exim Banca Românească. La momentul semnării contractului, banca a închiriat o suprafață de 3.800 mp, pentru care ar fi plătit o chirie anuală de aproximativ 700.000 – 800.000 de euro, în condiţiile în care preţul solicitat era cuprins între 17 şi 20 de euro/mp lunar, potrivit estimărilor făcute atunci de Ziarul Financiar.

Sursă foto: Alexandra Pandrea


CITIȚI ȘI:

Ilie Bolojan anunță ce va cuprinde viitorul pachet de măsuri fiscale. Eliminarea unor sporuri, reașezarea TVA, creșterea accizelor

Restaurantul RA APPS a fost închis temporar de comisarii ANPC. Au găsit gândaci și mâncare expirată, în bucătărie și saltele murdare, în camere

OSZAR »