Prima pagină » Actualitate » Donald Trump, discurs UMILITOR la adresa țărilor care vor să negocieze acorduri comerciale după taxele vamale impuse de SUA: „Mor de nerăbdare”

Donald Trump, discurs UMILITOR la adresa țărilor care vor să negocieze acorduri comerciale după taxele vamale impuse de SUA: „Mor de nerăbdare”

Donald Trump, discurs UMILITOR la adresa țărilor care vor să negocieze acorduri comerciale după taxele vamale impuse de SUA:

Donald Trump, președintele SUA, a avut un discurs umilitor la adresa liderilor mondiali care doresc să încheie un acord comercial, în urma noilor taxe vamale anunțate, spunând „aceste țări ne sună și mă pupă în fund,  mor de nerăbdare să facă o înțelegere.”

Președintele SUA a precizat că liderii țările se roagă de el să ajungă la o înțelegere. „Vă rog, vă rog, domnule, faceți o înțelegere. Voi face orice. Voi face orice, domnule”, a spus Trump, într-o notă zeflemistă.

Donald Trump a declarat că SUA vor anunța în curând un tarif „major” pentru importurile farmaceutice care va stimula companiile farmaceutice să își mute operațiunile în America.

„Ne vom tarifa produsele farmaceutice și, odată ce vom face asta, se vor întoarce în grabă. Avantajul pe care îl avem față de toată lumea este că suntem piața cea mare. Vom anunța foarte curând un tarif major pentru produsele farmaceutice”, a declarat Trump.

„SUA, mult timp jefuită, aduce acum miliarde de dolari pe săptămână de la ţările abuzatoare”

Preşedintele Donald Trump a precizat luni că SUA se află într-o poziţie economică puternică, în ciuda faptului că pieţele americană şi globală s-au prăbuşit, şi pentru a arăta cu degetul China, care „nu a ţinut cont” de avertismentul său, relatează CNN şi The Guardian, informează News.ro.

„Preţurile petrolului sunt în scădere, ratele dobânzilor sunt în scădere (Fed, care se mişcă lent, ar trebui să reducă ratele!), preţurile alimentelor sunt în scădere, NU există INFLAŢIE, iar SUA, mult timp jefuită, aduce acum miliarde de dolari pe săptămână de la ţările abuzatoare ca urmare a tarifelor care sunt deja în vigoare”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social.

Preşedintele american susţine că ţara va câştiga miliarde de dolari din tarifele pe care le-a impus altor ţări, chiar dacă bursa se confruntă cu cel mai prost început al unui mandat prezidenţial din istoria modernă, notează CNN.

„Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că cel mai mare jefuitor dintre toţi, China, ale cărei pieţe se prăbuşesc, tocmai a majorat tarifele cu 34%, pe lângă tarifele sale ridicol de ridicate pe termen lung (plus!), fără să ţină cont de avertismentul meu pentru ţările abuzatoare de a nu riposta. A făcut-o destul, timp de decenii, profitând de Statele Unite cele bune! „Liderii” noştri din trecut sunt de vină pentru că au permis ca acest lucru, şi multe altele, să se întâmple ţării noastre. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!” a continuat Trump în postarea sa.

Taxe vamale impuse deja de Statele Unite

SUA vor începe să colecteze de joi taxele vamale de 25% anunțate pentru importurile legate de sectorul auto, iar taxele pe mașinile importate integral vor intra în vigoare la miezul nopții. Aceste taxe se vor extinde la piesele auto relevante în săptămânile următoare, până pe 3 mai.

  • Deja a intrat în vigoare, din 4 februarie, taxa vamală suplimentară de 10% anunțată de Trump asupra tuturor importurilor din China, taxă pe care a dublat-o la 20% din data de 4 martie.
  • China a răspuns prin taxe vamale asupra unei game largi de produse americane, inclusiv o taxă de 15% pe cărbune și gaz natural lichefiat și o taxă de 10% pe țițeiul american, în vigoare din 10 februarie.
  • De asemenea, China a aplicat taxe vamale de până la 15% pe exporturile agricole americane începând cu 10 martie.
  • Taxele vamale extinse ale lui Trump pe oțel și aluminiu au intrat de asemenea în vigoare la începutul lunii aprilie. Importurile în SUA pentru ambele metale sunt acum taxate cu 25%, după ce Trump a eliminat scutirile pentru oțel și a majorat tarifele pe aluminiu pe care administrația sa anterioară le-a negociat în 2018.

UE anunță că are un plan de ripostă

La rândul său, UE a pregătit un plan de retorsiune. După taxele pe oțel și aluminiu impuse de SUA în martie, Comisia Europeană a comunicat că va taxa bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro.

Recent, blocul comunitar a inițiat consultări pentru o a doua tranșă de tarife asupra bunurilor din SUA, cu un impact estimat de 18 miliarde de euro.

Uniunea Europeană are un „plan solid” pentru a riposta la tarifele impuse de Donald Trump, dar ar prefera să negocieze, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

„Europa nu a început această confruntare. Nu dorim neapărat să luăm măsuri de ripostă, dar dacă va fi necesar, avem un plan puternic de ripostă și îl vom folosi”, a spus Ursula von der Leyen, marți, în Parlamentul European.

Blocul comunitar intenționa să implementeze aceste măsuri în două etape, pe 2 și 13 aprilie, dar ulterior a anunțat că va amâna implementarea până la jumătatea lunii aprilie, fără a preciza o dată exactă.

 

CITIȚI ȘI:

Pe cine afectează TARIFELE SUA? Prof. Cristian Păun: „E un fel de pușcă întoarsă invers cu care administrația Trump crede că trage în lumea întreagă”

Administrația Trump, ”EXAMEN complet” la Harvard. Universitatea, lăsată fără nouă miliarde de dolari din subvenţiile federale

Guvernul REACȚIONEAZĂ în „războiul comercial” dintre SUA și UE: „Vom proteja companiile românești”

Care ar putea fi IMPACTUL tarifelor lui Donald Trump asupra companiilor românești și ce măsuri ar trebui luate. Estimările specialiștilor

România a exportat mai mult în SUA decât a importat. Care sunt produsele românești cele mai vândute peste ocean

Trump încearcă să JUSTIFICE taxele vamale generalizate /Economia SUA trebuie să devină „mai puternică” și „mai rezilientă”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și

OSZAR »