Deficitul bugetar s-a situat la 3,39% din PIB, după primele cinci luni din 2025, comparativ cu 3,41% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor.
Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să ofere ca termen limită data de 15 octombrie pentru ca România să ia măsuri pentru corectarea deficitului bugetar de peste 9% din PIB, conform unui document al executivului european.
‘”Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 64,23 miliarde lei, respectiv 3,39% din PIB față de deficitul de 60,10 miliarde lei, respectiv 3,41% din PIB aferent celor cinci luni ale anului 2024″, se menționează în documentul publicat de MF.
După primele patru luni din 2025, deficitul bugetar s-a situat la 2,95% din PIB, respectiv 55,97 miliarde de lei. Deficitul bugetar înseamnă că cheltuielile statului sunt mai mari decât veniturile acestuia într-o anumită perioadă, de obicei un an.
Consiliul stabilește data de 15 octombrie 2025 ca termen-limită pentru ca România să ia măsuri eficace și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv.
Ulterior, România ar trebui să raporteze progresele înregistrate în implementarea „acestei recomandări cel puțin o dată la șase luni — în primăvară, în contextul raportului anual de progres, și în toamnă, până la 15 octombrie — până când deficitul excesiv a fost corectat”, se arată în document.
România trebuie să limiteze creșterea cheltuielilor publice în următorii ani, astfel încât să poată ieși din procedura de deficit excesiv până în 2030, mai arată documentul.
Executivul abia instalat la palatul Victoria este așteptat să ia măsuri tot mai dure pentru a face rost de bani la buget și pentru a scădea urgent deficitul bugetar.
Vineri are loc ședința Executivului, condusă de Ilie Bolojan, iar pe ordinea de zi s-ar putea afla și proiectul de reducere a sporurilor celor 1,3 milioane de bugetari.
Unul dintre sporuri ar fi cel pentru condiții vătămătoare, posibil plafonat la 300 de lei brut pentru toți bugetarii. În prezent acest spor este la 15% din salariu, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut. Doar din reducerea acestor cheltuieli s-ar strânge aproximativ 2,6 miliarde de lei pe an.
Stimulentul pentru fonduri europene, sporul pentru antenă, sporul pentru complexitate muncii, sporul de doctorat pentru funcționarii publici și sporul de confidențialitate ar putea fi eliminate și ele.
Sursă foto: shutterstock
CITIȚI ȘI: