Aproape toți românii au cel puțin un cont deschis la una dintre băncile din România, sau aiurea. Mulți dintre ei au optat pentru conturi bancare comune, mai ales dacă vorbim despre familii sau parteneri de afaceri. Conturile bancare comune sunt o soluție populară pentru gestionarea fondurilor partajate între soți, parteneri de afaceri sau membri ai familiei. Însă, în cazul decesului unuia dintre titulari, accesul la fonduri și drepturile asupra contului sunt reglementate de proceduri specifice, conform capital.ro,
În astfel de situații, titularul contului rămas în viață trebuie neapărat să prezinte băncii dovada decesului, mai exact, certificatul de deces. În unele cazuri, este posibil ca banca să mai solicite și alte document de identificare pentru a permite accesul titularului rămas în viață la cont, publică capital.ro
De obicei, garantarea accesului nu se realizează imediat. Banca are dreptul de a îngheța contul pe o perioadă de timp, acest proces fiind considerat o măsură de protecție. Această măsură are ca scop prevenirea anumitor pretenții din partea creditorilor titularului sau a moștenitorilor.
După ce titularul rămas în viață a primit acces la cont, poate face anumite modificări. De exemplu, poate elimina numele decedatului, însă, numai după ce a prezentat la bancă certificatul de deces sau testamentul.
Românii care au astfel de conturi comune trebuie să știi că moștenitorii pot revendica o parte din bani. De obicei, asta se aplică atunci când defunctul a contribuit substanțial la suma din cont. Astfel, moștenitorii pot cere includerea banilor în masa succesorală.
Pentru a putea trece banii în masa succesorală, moștenitorii trebuie să prezinte la rândul lor o serie de acte. Este esențial să dovedească accesul la bani cu ajutorul unui testament sau a unei declarații de moștenitori.
În general, deținătorul supraviețuitor devine unicul proprietar al contului, dar există situații în care moștenitorii defunctului pot revendica o parte din fonduri. Acest lucru se întâmplă, în special, dacă defunctul a contribuit majoritar la suma din cont, iar moștenitorii cer includerea banilor în masa succesorală. În astfel de cazuri, este posibil să fie necesară o procedură de succesiune pentru a decide cum vor fi împărțite fondurile.
Moștenitorii trebuie să prezinte documente care le atestă drepturile, cum ar fi o declarație de moștenitori sau un testament. De asemenea, în anumite situații, autoritățile fiscale pot considera că fondurile din contul comun fac parte din patrimoniul impozabil, fiind necesară consultarea unui specialist pentru clarificări.
Pentru a evita complicațiile în cazul decesului unuia dintre titulari, este recomandată o planificare financiară din timp. Aceasta poate include clarificarea responsabilităților prin contractul bancar, desemnarea beneficiarilor contului sau stabilirea unor condiții clare de utilizare printr-un document scris. De asemenea, menținerea la zi a documentelor necesare, cum ar fi testamentele sau acordurile privind contul, poate facilita accesul și administrarea fondurilor pentru deținătorul supraviețuitor.r