Vineri, 9 mai, comunitatea europeană sărbătorește Ziua Europei. Noul premier interimar al României, Cătălin Predoiu, subliniază în mesajul său semnificația unei astfel de aniversări.
„Declarația rostită de Robert Schuman la 9 mai 1950 a reprezentat mai mult decât o viziune de moment” își începe premierul român discursul.
” S-a născut atunci Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului – prima formă instituționalizată a solidarității europene – din care a evoluat Uniunea Europeană de astăzi, o construcție unică în istorie, ce garantează cooperare, democrație și dezvoltare pentru sute de milioane de cetățeni.
Celebrăm Ziua Europei într-un context geopolitic complex, marcat de crize suprapuse și de provocări la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Ne aflăm într-un moment în care trebuie să apărăm nu doar granițele fizice ale Europei, ci și granițele morale și instituționale ale democrației. Reziliența proiectului european în fața extremismului, a dezinformării și a interferențelor ostile presupune o acțiune comună, fermă și constantă, în deplin respect al valorilor fundamentale ale libertății și demnității umane.
Extinderea Uniunii rămâne unul dintre cele mai importante instrumente strategice pentru stabilitate și pace în regiune. România susține fără echivoc continuarea acestui proces, atât în Balcanii de Vest, cât și în vecinătatea estică. De la Chișinău la Skopje, aspirațiile europene ale acestor popoare trebuie susținute, sprijinite și încurajate.
La 9 mai, sărbătorim nu doar trecutul, ci și viitorul Europei. Este o zi în care ne reamintim că Uniunea Europeană nu este un dat, ci un proiect viu, care se construiește zilnic prin contribuția statelor membre, a liderilor și, mai ales, a cetățenilor săi.
La 75 de ani de la Declarația Schuman, reafirmăm angajamentul României față de proiectul european – o construcție a păcii și democrației, un spațiu al valorilor fundamentale, dar și al oportunităților reale: dezvoltare economică, securitate, libertate de mișcare și de exprimare.
Într-o lume marcată de instabilități și provocări multiple, Europa rămâne atât o direcție morală, cât și o soluție pragmatică. Viitorul Europei unite este inseparabil de viitorul lumii euroatlantice, iar consolidarea legăturii transatlantice este esențială pentru garantarea securității și prosperității cetățenilor noștri.
Europa înseamnă unitate, iar România este parte a acestui efort comun. Cu trecutul nostru, cu valorile noastre, cu energia și responsabilitatea pe care o aducem în construcția viitorului nostru”, a transmis premierul interimar.
CITEȘTE ȘI:
Prima ședință a premierului INTERIMAR, cu miniștrii lui Marcel Ciolacu