Noul ministru al Energiei, Bogdan Ivan, spune că Guvernul pregătește o nouă schemă de sprijin financiar pentru consumatorii vulnerabili. Ar fi vorba despre un voucher în valoare de 50 lei, care se va acorda lunar, timp de 9 luni, până la data de 31 decembrie 2026.
La 1 iulie 2025, se va închide vechea formă de sprijin pentru consumatorii de energie electrică din România. Guvernanții lucrează, în acest moment, la o nouă formulă care ar urma să fie aplicată pe o perioadă de nouă luni.
„Schema de plafonare compensare pe energie electrică se va închide la 1 iulie. Conform deciziilor de acum câteva luni ale Guvernului României, schema de compensare- plafonare la gaze va fi activă până în 31/03/2025.
Ceea ce va adopta astăzi Guvernul României este vorba despre o schemă de protecția consumatorilor vulnerabili și anume aproximativ 2,1 milioane de gospodării din România, ceea ce ne duce automat la peste 4 milioane de persoane, vor beneficia de o schemă prin care vor primi un voucher în valoare de 50 lei, o sumă fixă lunar pentru coplata facturilor la energie.
Momentul de față, există o medie pentru anul 2024 în care avem aproximativ 3,7 milioane de gospodării, care au consumat în medie sub 100 de kilowați oră în fiecare lună.
Asta înseamnă automat că acei oameni, în acea perioadă, au avut facturi care erau până 50 lei. Cu această creștere, care este estimată în momentul de față cu prețuri cuprinse între 1 și 1,5 lei per kilowatt-oră, vom ajunge în situația în care acești oameni să aibă peste o sumă de circa 100-100 și de lei, care din care vor scădea 50 lei. Automat vor fi aproximativ aceleași prețuri ca și anul trecut”, spune ministrul Bogdan Ivan.
Impactul bugetar, potrivit aceluiași ministru, ar depăși un miliard de lei și a detaliat unde se va duce fiecare sumă alocată, precum și maniera în care pot beneficia de acești bani cei direct vizați de respectiva schemă.
„Impactul bugetar acestei scheme este de un 1,05 miliarde de lei, adică de anul acesta pentru anul viitor, pentru nouă luni de zile, pentru întreaga schemă, undeva la 950 de milioane de lei, impactul bugetar direct asupra voucherelor care sunt date oamenilor și celălalt aproape 100 de milioane de lei, costurile aferente pentru pentru Poșta Română, care se va ocupa de printarea acelor carduri, care se va ocupa, distribuția lor, care se vor ocupa, împreună cu STS-uri, de a platforma informatică în care vor putea să se înscrie direct oamenii în care vor putea să fie înscriși de către funcționarii primăriei de care aparțin sau de către funcționarul de la oficiul poștal la care se pot duce. Adică oamenii au aceste multiple oportunități.
Calculul automat a persoanelor care pot să fie beneficiare acestei scheme este unul automatizat, se face într-o aplicație creată de către cei de la STS prin care se conectează baza de date de la Ministerul Muncii, de la ANAF, de la ANPIS pentru a vedea cu adevărat care sunt beneficiari care se încetează în această schemă, că totul se face automat.
Este pe nouă luni, până în 31.12.2026″, a mai spus ministrul Energiei.
CITEȘTE ȘI:
SURSE Guvernul amână OUG privind plafonarea SPORURILOR pentru condiții vătămătoare de muncă