Prima pagină » Știri » OMV dă în judecată statul român și cere rambursarea unor cheltuieli de zeci de milioane de euro

OMV dă în judecată statul român și cere rambursarea unor cheltuieli de zeci de milioane de euro

OMV dă în judecată statul român și cere rambursarea unor cheltuieli de zeci de milioane de euro
Grupul austriac OMV - proprietarul Petrom - relatează, în Raportul său pe anul 2016, că a notificat statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru rambursarea unor cheltuieli de mediu. Acesta este al doilea litigiu, iar totalul creanțelor se ridică la 34 de milioane de euro.

„Până în acest moment, în baza Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, OMV AG a solicitat statului român rambursarea către OMV Petrom a cheltuielilor suportate de acesta din urmă în legătură cu decontaminarea unor situri poluate istoric înainte de privatizarea Petrom și cu abandonarea unor categorii de sonde, în valoare de aproximativ 86 de milioane de euro. Începând cu anul 2009, OMV AG a solicitat în nenumărate rânduri rambursarea acestor cheltuieli, însă, până la acest moment, statul român a rambursat aproximativ 18 milioane de euro”, se arată într-un document de poziție transmis luni de OMV, la solicitarea MEDIAFAX.

„Având în vedere că pentru anumite cereri de rambursare în valoare de 34 de milioane de euro (153 de milioane de lei) nu au fost identificate soluții în baza Contractului de privatizare Petrom, OMV AG a depus o notificare de dispută (notice of dispute). De la momentul depunerii acestei notificări, conform Contractului de privatizare Petrom, OMV AG și Statul român au avut la dispoziție 180 de zile pentru a soluționa pe cale amiabilă acest diferend. În ciuda eforturilor, nu a fost identificată o soluție amiabilă; drept urmare, o cerere de arbitraj a fost depusă la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris”, a mai comunicat OMV.

În Raportul pe 2016 al grupului austriac se mai arată: „Alte creanțe includ o cerere care ajunge la 542 de milioane de euro (568 de milioane de euro în 2015) împotriva statului român legată de obligații pentru costuri care vizează dezafectarea unor sonde și de refacere a mediului în OMV Petrom SA. Creanțele constau în 72 de milioane de euro pentru costuri legate de curățarea și refacerea mediului și costuri în valoare de 469 de milioane de euro (515 milioane de euro în 2015) pentru dezafectarea sondelor. În aprilie 2016, OMV a notificat statul român cu privire la o serie de creanțe neplătite de partea română în legătură cu anumite obligații care vizează dezafectarea unor sonde și de refacere a mediului, în valoare de aproximativ 34 de milioane de euro. Începând cu data trimiterii notificării, elaborată în baza clauzelor acordului de privatizare, OMV și statul român au avut la dispoziție 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînțelegerea. Acest termen a expirat în 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a inițiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanță cu regulamentele Camerei Internaționale de Comerț de la Paris”.

Potrivit OMV, suma de aproximativ 2,46 miliarde de lei (aproximativ 542 de milioane de euro) din situațiile financiare reprezintă „valoarea estimată prezentă a întregii creanțe asupra statului român (inclusiv cererile nerambursate încă)”. Această valoare include și lucrările viitoare care urmează să fie efectuate de către companie și care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele până în anul 2034. „Rambursarea acestor cheltuieli se va solicita statului român progresiv, pe măsură ce lucrările vor fi finalizate”, precizează Grupul OMV.

Potrivit Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, precum și principiilor europene conform cărora poluatorul plătește, costurile remedierii poluării cauzate înainte de privatizare (poluarea istorică) vor fi rambursate de către statul român, în condițiile îndeplinirii anumitor cerințe. Motivația constă în faptul că statul roman, prin companiile deținute, a exploatat zăcăminte petroliere timp de peste 50 de ani.

„Practic, OMV Petrom acționează ca un agent de decontaminare în numele Statului român, plătind pentru operațiunile de decontaminare, valoarea acestor costuri urmând să fie recuperată de la statul român”, precizează compania petrolieră.

Grupul austriac OMV a mai deschis și în anul 2012 o acțiune împotriva Guvernului la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, solicitând rambursarea a 91,6 milioane de lei pentru lucrări de ecologizare efectuate în perioada 2009-2010 și pentru care nu primise banii de la buget. În acel moment, România era reprezentată în procesul de la Paris de Ministerul Mediului și Pădurilor, care a solicitat Guvernului să aprobe suplimentarea cu 820.000 lei a bugetului pentru anul în curs pentru plata arbitrilor.

Grupul austriac OMV a achiziționat participația majoritară la Petrom în anul 2004, printr-o tranzacție de 1,5 miliarde de euro, sub formă de achiziție directă de acțiuni (668 de milioane de euro) și majorare de capital (832 de milioane de euro).

Autor

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Vine URGIA peste România din nou: 11 județe vor fi devastate în următoarele ore. Avertisment ANM de ultimă oră
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
Adevarul
Monștrii din apele Prutului, între legendă și adevăr. Peștii uriași care i-au speriat până și pe scafandri
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cum s-a produs tragedia din Gorj, în care Liviu a murit electrocutat. Cânta la vioară în casă
StirileKanalD
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
KanalD
Un avion s-a prăbușit în Franța, la scurt timp după decolare! Toți cei aflați la bord au murit
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit marele ajutor. De unde vine salvarea
Evz.ro
Autostrada Transilvaniei, în linie dreaptă. S-a ajuns la asfalt
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2025. Idei de urări și felicitări pentru sărbătoriți: „Fie ca Sfinții Petru și Pavel să te ocrotească și să te călăuzească în fiecare pas. Să ai parte de lumină, pace și credință în suflet! La mulți ani!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
100 de expresii comune care ascund abuzul emoțional – cum le identifici și te protejezi
OSZAR »